Η πρόεδρος της δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και το δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγραψε:

«Η έμφυλη βία είναι δυστυχώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μοναδικής ιστορικής αντοχής, με ιδιαίτερα οδυνηρές προεκτάσεις. Μπορεί να συμβεί οπουδήποτε σε οποιαδήποτε. Δεν παρατηρείται μόνο σε περιθωριακές ομάδες ή σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Δεν προκαλείται λόγω κάποιων στοιχείων του χαρακτήρα του θύματος. Και ασφαλώς δεν διαβαθμίζεται. Δεν υπάρχει «ήπια» και «δριμεία» βία. Σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται, πλήττει την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών και τις καταδικάζει σε κοινωνική περιθωριοποίηση και ψυχολογική διάλυση, όταν δεν φτάνει στο σημείο να τις δολοφονήσει. Γιατί όταν η έμφυλη βία φτάνει στο έγκλημα, έχουν προηγηθεί χρόνια σωματικής και ψυχικής κακοποίησης του θύματος.

Ο φετινός τρομακτικός απολογισμός – 13 γυναικοκτονίες μετράμε ως σήμερα στη χώρα μας – μας συγκλονίζει. Δεν πρόκειται για απλές ανθρωποκτονίες, αφού εδράζονται σε σχέσεις εξουσίας και εξάρτησης μεταξύ θύτη και θύματος και προϋποθέτουν ανισότητα σωματική, κοινωνική ή οικονομική, επικυριαρχία παρωχημένων κοινωνικών αντιλήψεων και έμφυλων στερεοτύπων. Πρόκειται για εγκλήματα στα οποία εγγράφονται τα πρότυπα ηθικής των δραστών, η ιεραρχία των φύλων και η κατανομή των εξουσιών στον οικογενειακό μικρόκοσμο, η ιδιοκτησιακή νοοτροπία σε σχέση με τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, η εσωτερικευμένη, από πλευράς των δραστών, νομιμοποίηση της διαπροσωπικής βίας. Όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλες, εγκληματικές, μορφές έμφυλης βίας, με τον βιασμό ή τους ξυλοδαρμούς.

Είναι δυστυχώς πολλές οι γυναίκες που κακοποιούνται, λεκτικά ή σωματικά, που τραυματίζονται διά βίου από την ανδρική βαναυσότητα και, το χειρότερο, φέρουν το τραύμα τους σιωπηλά επί χρόνια, μη τολμώντας να το καταγγείλουν, παραπαίοντας μεταξύ ντροπής, ταπείνωσης, ακόμη και ενοχής, αφού συχνά τα θύματα, μέσω κάποιου εσωτερικευμένου μηχανισμού ενοχοποίησης, αισθάνονται υπαίτια για την κακοποίησή τους. Είναι, όμως, καιρός να εξαλειφθεί ο κυρίαρχος σεξιστικός λόγος που επιρρίπτει την ευθύνη για τέτοια φαινόμενα στις ίδιες τις κακοποιημένες γυναίκες. Είναι καιρός, μέσω της ενημέρωσης, της ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης και της πολυδιάστατης στήριξης των γυναικών, να αναχαιτιστεί η κλιμάκωση της έμφυλης βίας, η οποία, με τη γυναικοκτονία, εκδηλώνεται στην πιο ακραία, επαίσχυντη και αποτρόπαια μορφή της. Μέρες σαν τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση όλων μας».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ