Η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επί χρόνια συγγραφέας, προτιμούσε πάντα να μένει στο παρασκήνιο. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ολένα Ζελένσκα βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο μιας τραγωδίας.

Η 44χρονη συγγραφέας μίλησε για το πώς αξιοποιεί μια παγκόσμια πλατφόρμα για να ρίξει φως στις ρωσικές θηριωδίες κατά της χώρας της και του λαού της, στη Vogue.

«Αυτοί ήταν οι πιο φρικτοί μήνες της ζωής μου και της ζωής κάθε Ουκρανού», δήλωσε η Ζελένσκα. «Ειλικρινά δεν νομίζω ότι κανείς γνωρίζει πώς τα καταφέραμε συναισθηματικά. Ανυπομονούμε για τη νίκη. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσουμε. Και αυτό είναι που μας κρατάει σε εγρήγορση».

Αν και η Ζελένσκα αποκάλυψε ότι προτιμούσε να «βρίσκεται στα παρασκήνια» της επαγγελματικής και ιδιωτικής της ζωής, μετά την εκλογή του συζύγου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019 και την πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της διπλωματίας για τη χώρα της.

Γνώρισε για πρώτη φορά τον σύζυγό της στο λύκειο, όπου και ερωτεύτηκαν. Πήγαν στο κολέγιο πριν αλλάξουν και οι δύο πορεία από τα πτυχία τους (εκείνη σπούδαζε αρχιτεκτονική, ο Ζελένσκι ακολουθούσε τη νομική) μπαίνοντας στον κόσμο της σατιρικής κωμωδίας.

Όταν ο σύζυγός της έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος μετά από τεράστια επιτυχία στην τηλεόραση, δήλωσε στη Vogue ότι καταλάβαινε γιατί ένιωθε την ανάγκη, αλλά «ταυτόχρονα ένιωθα ότι η ζωή μου και η ζωή της οικογένειάς μου θα άλλαζαν αρκετά ριζικά. Η αλλαγή θα ήταν μακροχρόνια και αρκετά περίπλοκη».

Τώρα λέει, μετά από όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του συζύγου της, ότι «είχα δίκιο». Ωστόσο, όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί, ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα τους.

Η Πρώτη Κυρία πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον, όπου ζήτησε από το Κογκρέσο «κάτι που δεν θα ήθελα ποτέ να ζητήσω: Ζητώ όπλα – όπλα που δεν θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει πόλεμος στη γη κάποιου άλλου, αλλά για να προστατεύσει κανείς το σπίτι του και το δικαίωμα να ξυπνάει ζωντανός σε αυτό το σπίτι».

Η εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και ο αριθμός των νεκρών αμάχων συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Ζελέσκα έχει επικεντρωθεί στην ευημερία και την ψυχική υγεία των Ουκρανών, ενώ ο Πρόεδρος έχει αναλάβει τη στρατηγική και ασφαλή κινητοποίηση της χώρας. Η Πρώτη Κυρία ηγείται μιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στην εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας και ανταποκριτών πρώτης γραμμής για την παροχή της απαραίτητης φροντίδας ψυχολογικών τραυμάτων στους πολίτες κατά τη διάρκεια αυτού που η ίδια αποκάλεσε «πόλεμο εξόντωσης» της Ρωσίας.

Με την πρώτη οικογένεια να γίνεται στόχος των Ρώσων, η Ζελένσκα παραδέχτηκε κουρασμένη ότι «δεν μπορώ να το σκέφτομαι πολύ σοβαρά, γιατί διαφορετικά θα γινόμουν παρανοϊκή». Η απειλή έχει επιβαρύνει την οικογένεια. Στην πραγματικότητα, ο σύζυγός της δεν έχει δει τα δύο παιδιά τους από την αρχή της εισβολής για λόγους ασφαλείας.

«Περνάει πολύ πιο δύσκολα από αυτή την άποψη», δήλωσε. «Υποφέρει. Και μετά υποφέρουν και τα παιδιά μου, επειδή δεν μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον».

Ενώ δήλωσε: «Μου λείπουν. Ήθελα τόσο πολύ να τα αγκαλιάσω. Ήθελα να μπορώ να τους αγγίξω». Κατά τους πρώτους μήνες της ρωσικής επίθεσης, η Ζελένσκα και τα παιδιά μετακινούνταν από τη μία ασφαλή τοποθεσία στην άλλη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έγραφε και προσπαθούσε να επαναπροσδιορίσει προηγούμενες πρωτοβουλίες για την εποχή του πολέμου. Προσπαθούσε επίσης να βοηθήσει τον γιο της με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να τον απασχολήσει με επιτραπέζια παιχνίδια καθώς ο πόλεμος μαίνονταν στη χώρα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ