Οι τελευταίες εξελίξεις και το νέο έγκλημα στη Φολέγανδρο με θύμα μια 26χρονη κοπέλα, τη Γαρυφαλλιά που δολοφονήθηκε από τον 30χρονο σύντροφό της – ο δράστης ομολόγησε την πράξη του- προκάλεσαν μεγάλη οργή και ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων και συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων. Ανάμεσα σε αυτούς που θέλησαν να εκφράσουν τη γνώμη τους ήταν και η Ελεονώρα Μελέτη που με ένα κείμενο όλο νόημα μιλά για τα στερεότυπα που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στη σήψη που βρίσκεται σήμερα.

Με αφορμή μια φωτογραφία με ένα δώρο του πατέρα της, η Ελεονώρα Μελέτη στέλνει το ηχηρό μήνυμά της και ζητά από τον κόσμο να μην διχάζεται με κάθε ευκαιρία.

«Το μπρελόκ που βλέπετε το έχει χαρίσει ο πατέρας μου σε εμένα. Είναι δικά του λόγια που τα χάραξε σε αυτό το μπρελόκ. Σκέφτηκα να το βάλω ως φωτογραφία στις σκέψεις μου γιατί είναι τα λόγια ενός άντρα που μεγάλωσε σε μια πιο “πατριαρχική” εποχή από τη σημερινή και μια πιο “πατριαρχική” κοινωνία από τη σύγχρονη που ζούμε. Η μόνη γυναίκα στην οικογένεια του ήταν η μητέρα του. Η οποία λατρεύτηκε από τον πατέρα του (παππού μου) και τους γιους της. Άρα, λογικά, ο μπαμπάς μου δεν θα έπρεπε να είναι κι αυτός ένα “πατριαρχικό» προϊόν”; Δεν είναι όμως. Πού θέλω να καταλήξω;

Γίνεται ένα συμβάν και ξεκινάμε τη διχαστική τοποθέτηση: πατριαρχία, φεμινισμός, άνδρες, γυναίκες, εμβολιασμένοι, ανεμβολίαστοι, μαύροι, άσπροι…

Δεν είναι εκεί η απάντηση.

Η σαπίλα της κοινωνίας οικουμενικά δεν είναι ή το ΕΝΑ ή το ΑΛΛΟ. Η σαπίλα της κοινωνίας είναι συνολική κι αφορά σε όλους. Η σαπίλα της κοινωνίας έχει αρχή στα ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ. Τα απολιθωμένα στερεότυπα που για στερεοτυπικούς λόγους αναπαράγονται στερεοτυπικά. Και διαιωνίζονται, μεταγγίζονται από γενιά σε γενιά. Τα στερεότυπα είναι μεταδοτικά. Και μεταδίδονται το ίδιο σε άντρες και γυναίκες. Κάποια σε άντρες. Κάποια σε γυναίκες. Κι αλλά και στους δυο. Τα στερεότυπα πρέπει να χτυπήσουμε και να τα χτυπήσουμε στην καρδιά. Όχι όμως δημιουργώντας αλλά στερεότυπα. Γιατί κι αυτά με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άλλες ανισορροπίες που επίσης θα μεταγγιστούν σε επόμενες γενιές.

Η σαπίλα της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα της σκέψης και της παιδείας των ανθρώπων. Κι εμείς οι άνθρωποι πρέπει επιτέλους να βρούμε έναν τρόπο να ισορροπούμε μεταξύ μας με αγάπη, ενσυναίσθηση και σεβασμό, κι όχι να διχαζόμαστε με την πρώτη ευκαιρία», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram..

https://www.instagram.com/p/CRerzFFrPAa/?utm_source=ig_web_copy_link

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ