Επίσημη πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ταινία «Καλάβρυτα 1943» του Νικόλα Δημητρόπουλου. Η ταινία σε παραγωγή της Foss Productions που προκάλεσε θόρυβο πριν ακόμη προβληθεί στους κινηματογράφους ξεκίνησε το επίσημο λανδάρισμά της. Η ταινία «Καλάβρυτα 1943» έκανε επίσημη περμιέρα με επώνυμες παρουσίες, μετά τις αντιδράσεις που δέχθηκε. Ανάμεσά στους ήταν: ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την Μαρία Καβογιάννη και την Κλέλια Ανδριολάτου.

Συγκεκριμένα, υπήρξε έντονη αντίδραση από τους κατοίκους των Καλαβρύτων για μια σκηνή 5 δευτερολέπτων στο τρέιλερ. Η σκηνή δείχνε έναν «καλό» Ναζί να σώζει γυναικόπαιδα. Αυτό το γεγονός δεν συνέβη στο Ολοκαύτωμα, όπως αποκαλύπτουν οι κάτοικοι της περιοχής. Έτσι προκλήθηκε ένταση και έντονη αντίδραση.

Η ταινία, ωστόσο, βγαίνει στους κινηματογράφους στις 11 Νοεμβρίου από την Tanweer, με ένα δυνατό πρωταγωνιστικό cast. Στο «Καλάβρυτα 1943» πρωταγωνιστούν ο Μαξ Φον Σίντοφ που δεν είναι πια στη ζωή, η Αστρίντ Ρους, η Δανάη Σκιάδη και ο Νικόλας Παπαγιάννης. Ακόμη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους: Μάρτιν Λάερ, Αλις Κρίγκε, Τόμας Αράνα, Γιώργος Βογιατζής, Μάξιμος Λιβιεράτος, Τάσος Καρλής.

Η συγκεκριμένη ταινία έμελλε να είναι η τελευταία για τον διάσημο Σουηδό ηθοποιό πριν από τον θάνατό του το 2020, σε ηλικία 90 ετών. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του, ο βραβευμένος και υποψήφιος για Όσκαρ Μαξ φον Σίντοφ έχει ερμηνεύσει σπουδαίους ρόλους σε φιλμ όπως «Η Έβδομη Σφραγίδα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, και «Ο Εξορκιστής» του Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Στην ταινία «Καλάβρυτα 1943» («Echoes of the Past»), υποδύεται τον Νικόλα Ανδρέου, έναν από τους τελευταίους εν ζωή επιζήσαντες της Σφαγής των Καλαβρύτων του 1943.

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην πρεμιέρα

Το «παρών» στην επίσημη πρεμιέρα έδωσαν οι πρωταγωνιστέ και οι συνετλεστές της, αλλά και πρόσωπα από τον καλλιτεχνικό χώρο. Η Τόνια Σωτηροπούλου, η Αλίνα Κωτσοβούλου και η Βάσω Νικοπολίδη με τον σύζυγό της, Αντώνη Νικοπολίδη ήταν επίσης ανάμεσα στους καλεσμένους.

Ακόμη εκεί βρέθηκε ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Λεωνίδας Κακούρης, η Μαρία Καβογιάννη και η Κλέλια Ανδριολάτου.

Τέλος, στην Ελλάδα ήρθαν και η χήρα του Μαξ φον Σίντοφ, Κατρίν Μπρελέ και ο γιος του, Σεντρίκ Μπρελέ φον Σίντοφ με τη σύζυγό του.

Φωτογραφίες: NDP – Ανδρέας Νικολαρέας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ