Ο ιδρυτής του EBay, Πιερ Ομιντιάρ, ο οποίος έζησε ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας στη Χαβάη, επέστρεψε τώρα ως κάτοικος της Χονολουλού. Το αφεντικό της Salesforce, Μαρκ Μπένιοφ, έχει σπίτι στο Big Island, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς. Η Όπρα Γουίνφρεϊ έχει σπίτι στο Maui, όπως και ο Τζεφ Μπέζος. Τον Δεκέμβριο, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η Πρισίλα Τσαν αγόρασαν ένα επιπλέον κομμάτι γης στο Kauai, ανεβάζοντας το σύνολο τους σε περισσότερα από 1.500 στρέμματα.

Η Χαβάη προωθείται για 120 χρόνια ως τουριστική απόδραση για τον ήλιο, το σερφ και τον υπέροχο καιρό όλο το χρόνο, η Χαβάη είναι θύμα της δικής της επιτυχίας. Οι πωλήσεις ακινήτων που κοστίζουν 10 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο έχουν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. «Πάντα πιστεύαμε ότι οι άνθρωποι ήθελαν αυθεντικές εμπειρίες και τους ενθαρρύναμε να έρθουν και να ζήσουν σαν ντόπιοι», λέει ο Κρις Καμ, πρόεδρος και COO της Omnitrak, μιας ερευνητικής εταιρείας με έδρα τη Χονολουλού.

«Δεν εκπλήσσομαι που πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται αποφασίζουν να μείνουν». Αν και δεν υπάρχουν επίσημα προγράμματα ή φορολογικά κίνητρα για να προσελκύσουν κατοίκους εκτός πολιτείας, η έλξη της Χαβάης, πέρα ​​από τη φαντασίωση, παραμένει η απομόνωση και η αντίληψη ότι είναι ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη και, κατ’ επέκταση, για να ζεις.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αγόρασε αρκετές εκατοντάδες στρέμματα στο Kauai το 2014 για 53 εκατομμύρια δολάρια και ξόδεψε 120 εκατομμύρια δολάρια για τις επόμενες επεκτάσεις. Πριν από αυτόν, ο συνιδρυτής και προγραμματιστής της Oracle, Λάρι Ελισον, είχε, μέχρι το 2012, αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος της γης στο νησί Lanai για 300 εκατομμύρια δολάρια και έκτοτε έχει ξοδέψει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου θέρετρου Sensei Lanai.

Και ο Τζεφ Μπέζος πρόσφατα ξεχύθηκε σε ένα απομονωμένο μέγα αρχοντικό 78 εκατομμυρίων δολαρίων 4.500 τετραγωνικών με τη φίλη του Λόρεν Σάντσεζ στον κόλπο La Perouse, κοντά στο νότιο άκρο του Maui, περίπου δύο μίλια από το Four Seasons Maui στο Wailea, όπου γυρίστηκε η σειρά του HBO The White Lotus.

Από την πλευρά του, ο Μπιλ Γκέιτς φέρεται να μένει στην ακτή στο Hilton Waikoloa Village, παρόλο που, από το 2007, είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Four Seasons με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ. (Πέρυσι ο Gates έγινε ο πλειοψηφικός μέτοχος.)

Υπάρχουν λίστες αναμονής για ιδιωτικά τζετ και καλή τύχη να μπει κανείς στο σωστό κλαμπ του γκολφ χωρίς τις κατάλληλες συνδέσεις. Το κλαμπ λέγεται ότι είναι ανοιχτό σε μόλις 100 μέλη, μόνο με πρόσκληση.

Το 2016 ο Ζούκερμπεργκ εξόργισε τους ντόπιους χτίζοντας έναν τοίχο ύψους έξι ποδιών κατά μήκος της περιμέτρου της τεράστιας περιουσίας του, έτσι στη συνέχεια διοχέτευσε περισσότερα από 22 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στο Kauai, συμπεριλαμβανομένων 4 εκατομμυρίων δολαρίων για να σώσει τη λίμνη Alakoko.

Τον Ιανουάριο έδωσε 50 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, το μεγαλύτερο δώρο σε μετρητά που έγινε ποτέ. Η γη παραμένει η πιο πολύτιμη κληρονομιά της Χαβάης, η οποία απαιτεί φροντίδα από όλους, επισκέπτες και ντόπιους, από γενιά σε γενιά.

Πηγή: townandcountrymag.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ