Η πρώτη διαστημική πτήση του Τζεφ Μπέζος ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon και το πλήρωμά του επιβιβάστηκε στον πύραυλο «New Origin Shepard» της Blue Origin και εκτοξεύθηκαν στο διάστημα από την έρημο του δυτικού Τέξας.

Η εκτόξευση, που έγινε με καθυστέρηση, ξεκίνησε στις 4:12 μ.μ. ώρα Ελλάδος. Οι διαστημικοί τουρίστες πέρασαν τέσσερα λεπτά σε μηδενική βαρύτητα στο διάστημα και επέστρεψαν στη Γη περίπου… 11 λεπτά αργότερα.

Ο πύραυλος-κάψουλα «New Shepard» με επιβάτες τον Τζεφ Μπέζος, τον αδερφό του, Μαρκ Μπέζος, καθώς και την Γουάλι Φανκ με τον Όλιβερ Ντέιμεν, το γηραιότερο και το νεότερο, αντίστοιχα, άτομο που ταξίδεψαν στο διάστημα, έφτασε στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, πέραν της γραμμής Κάρμαν, του διεθνώς αναγνωρισμένου ορίου μεταξύ της γήινης ατμόσφαιρας και του διαστήματος.

Κατά την προσγείωση, αρχικά έφτασε στη Γη ο πύραυλος και λίγο μετά η κάψουλα που μετέφερε τους τέσσερις αστροναύτες. Αξίζει να σημειωθεί πώς στην επιστροφή, τρία τεράστια ελικόπτερα συνέβαλαν στην ομαλή προσγείωση της κάψουλας, με χαμηλή ταχύτητα. 

«Προσγείωση της κάψουλας! Καλώς ήρθε το πρώτο πλήρωμα του New Shepard. Μια πραγματικά ιστορική ημέρα», ήταν η ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της Blue Origin στο Twitter, όπου καταγράφηκε λεπτό προς λεπτό η ιστορική διαστημική πτήση. 

Αφού, λοιπόν, οι διαστημικοί τουρίστες περίμεναν για λίγα λεπτά μέσα στην κάψουλα μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες για να αποχωρήσουν, βγήκαν από αυτή ξεσπώντας σε χειροκροτήματα για το επίτευγμα. Την ώρα, μάλιστα, που η διαστημική κάψουλα επέστρεφε στη Γη, ο Τζεφ Μπέζος ρωτήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου αν είναι καλά. «Ήταν η καλύτερη ημέρα της ζωής μου» ακούστηκε να λέει.

Μετά την επιστροφή του πληρώματος στη Γη, η Blue Origin έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter. «Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ομάδας Team Blue για αυτή την ιστορική στιγμή στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος. Το πλήρωμα έγραψε το όνομά του στο βιβλίο ιστορίας του Διαστήματος, ανοίγοντας τον δρόμο για πολλούς ακόμη που θα ακολουθήσουν».

Και μπορεί ο επίσης δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον να έκοψε πρώτος το νήμα πριν από 9 μέρες, στις 11 Ιουλίου 2021, όμως ο Τζεφ Μπέζος βρέθηκε 13 μίλια πιο ψηλά από εκείνον, σπάζοντας κάθε ρεκόρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ