Από τον Άγιο Δομίνικο στη Μαδαγασκάρη και από εκεί στο Μεξικό και το Ιράν. Ο Γιάννης Σπαλιάρας αποδεικνύει ότι το πάθος και η επιθυμία να πετύχεις σε ό,τι κι αν κάνεις μπορεί να σε οδηγήσει από τις πασαρέλες και τα ριάλιτι επιβίωσης στα κινηματογραφικά πλατό και το Netflix. Κοινός παρονομαστής σε όλα τα ταξίδια της ζωής του η επιμονή και η εργατικότητα. Ο ρόλος του μυστικού πράκτορα Νίκου στην έβδομη σεζόν της ισπανόφωνης σειράς του Telemundo El Senor de los Cielos άνοιξε τον δρόμο στη διεθνή αναγνώριση και στο Netflix που αναμεταδίδει τη συγκεκριμένη σειρά σε όλο τον πλανήτη. Ο Βυζαντινός ιππότης, αξιωματικός που μάχεται κατά των Περσών στη σειρά Salman Farsi την επισφράγισε. «Στη δουλειά μου έχω πετύχει περισσότερα πράγματα από αυτά που φανταζόμουν. Για να είμαι ειλικρινής, όταν ξεκίνησα ως μοντέλο και έπειτα από λίγα χρόνια καταπιάστηκα με την υποκριτική, δεν περίμενα ότι θα έρθει η μέρα που θα δουλέψω σε διεθνές επίπεδο. Ούτε καν το ονειρευόμουν ότι θα παίξω στο Netflix. Είναι από τα highlight της καριέρας μου» παραδέχεται στο περιοδικό ΟΚ! και τη Μαρία Παπαϊωάννου.

«Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ»

«Έμεινα στο Ιράν τρεις μήνες. Τα γυρίσματα μας απασχολούσαν πολλές ώρες αλλά γνωρίζαμε ότι εκεί είχαμε πάει για δουλειά και όχι για δι- ασκέδαση. Ξυπνούσαμε κάθε μέρα στις 4.30 το πρωί, φεύγαμε από το ξενοδοχείο στις 5.00 και κάναμε δυόμισι ώρες μέχρι να φτάσουμε στο σετ στην έρημο. Οι ρυθμοί ήταν εξαντλητικοί αλλά οι συνθήκες πολύ καλές. Πρόκειται για τεράστιες παραγωγές με χιλιάδες ηθοποιούς και κομπάρσους» αναφέρει για την τελευταία του δουλειά, τη συμμετοχή του στο Salman Farsi, ενώ σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες του στη σειρά του Netflix τονίζει: «Οι άνθρωποι είναι πολύ απλοί και δεν μπορείς να καταλά- βεις πραγματικά ποιος είναι ο ιθύνων νους και ποιος είναι για να κουβαλάει τα νερά. Δεν θέλω να αφήσω αιχμές για τη χώρα μου, απλά στην Ελλά- δα συνήθως καταλαβαίνουμε τι κάνει ο καθένας». Στο Ιράν βρέθηκε μπροστά σε εικόνες που δεν είχαν συνηθίσει τα μάτια του. «Πρόκειται για μια χώρα με τεράστια ιστορία και απίστευτη ομορφιά. Τα βουνά με αλάτι και τα παλάτια σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Παάλληλα όμως είναι μια μουσουλμανική χώρα με τελείως διαφορετικούς νόμους και κανόνες. Δεν υπάρχει αλκοόλ και διασκέδαση. Είναι πολύ μακριά από το δικό μας lifestyle. Γνώρισα πολύ κόσμο από την παραγωγή και τους ηθοποιούς, ενώ έχω κάνει φιλίες με Ιρανούς. Είναι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι». Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020 βρέθηκε αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της πανδημίας. «Μόλις γύρισα, παρέμεινα σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί ήρθα από το εξωτερικό και αμέσως μετά ξεκίνησε το lockdown. Μου κακοφάνηκε γιατί στο Ιράν ήμασταν αρκετά περιορισμένοι και μου είχε λείψει η ζωή στην Ελλάδα. Τόσο οι ευχάριστες όσο και οι δυσάρεστες στιγμές που ζεις όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό είναι έντονες. Η επιτυχία που κάνεις όταν βρίσκεσαι μακριά από το σπίτι σου σου δίνει δύναμη, ταυτόχρονα όμως νιώθεις πίεση και μοναξιά». Πρόσφατα ανάμεσα στα δημοσιεύματα που μιλούν για τις επαγ- γελματικές του συνεργασίες ξεχώρισε και ένα που τον θέλει να έχει χωρίσει από σχέση που διατηρούσε με Μεξικανή ηθοποιό. «Το είδα κι εγώ. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι για τα προσωπικά μου. Πραγματικά δεν ξέρω πώς βγήκε αυτό. Όταν είμαι σε σχέση, μετά από λίγο καιρό φαίνεται. Δεν είναι κάτι που θα το κρύψω» διευκρινίζει, ενώ σχετικά με το αν υπάρχει κάποια γυναίκα που πέρασε από τη ζωή του και τον έκανε να σκεφτεί το γάμο απαντά: «Ναι. Για μια κοπέλα το είχα σκεφτεί, ωστόσο δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα».

«Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ»

Ο κόσμος του κινηματογράφου δεν βρισκόταν στις προτεραιότητές του, ωστόσο αυτή τη στιγμή τα «θέλω» του μοιάζουν ξεκάθαρα: «Η καρδιά μου πάει προς την υποκριτική. Το κάνω με πάθος και δεν καταλαβαίνω την κούραση. Πολλές φορές πρέπει να δοκιμάσουμε κάτι για να δούμε αν μας ταιριάζει. Στην πορεία το αγάπησα και κατάλαβα ότι με γεμίζει. Μου αρέσει να εξελίσσω τον εαυτό μου και να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Στο παρελθόν είχα κι άλλες προτάσεις καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος αλλά ήξερα ότι δεν το έχω» αποκαλύπτει και θυμάται ένα περιστατικό του 2005: «Έπαιζα στο σίριαλ Έρωτας στον ΑΝΤ1, όταν κάποιος από μια δι- σκογραφική εταιρεία άκουσε τη φωνή μου και μου πρότεινε να ασχολη-θώ με το τραγούδι. Αρνήθηκα γιατί θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι τα πάντα. Εγώ δεν τραγουδάω ούτε στο μπάνιο. Ξέρω ότι όταν μιλάω η φωνή μου μπορεί να ακούγεται συμπαθητική αλλά όταν τραγουδάω δεν πατάω πουθενά». Ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρή ηλικία σε έναν άκρως ανταγωνιστικό χώρο, όπως αυτός του μόντελινγκ. Η γρήγορη επιτυχία τον γλίτωσε από «κακοτοπιές», ενώ σχολιάζοντας το ελληνικό #MeToo και τις καταγγελίες στον χώρο της τέχνης δηλώνει: «Πολλές περιπτώσεις τις γνωρίζαμε, όχι όμως το ακριβές μέγεθος. Το παρακολουθώ όλο αυτό που γίνεται και δεν είναι ευχάριστο». Δεν έχει βρεθεί ποτέ σε ανάλογη συνθήκη όπως αυτές που καταγγέλονται και τονίζει: «Θέλει γερό στομάχι γιατί πολλές φορές βλέπουμε πράγματα που δεν μας αρέσουν. Θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να ελιχθεί ανάλογα και να κάνει τις επιλογές του. Για να είμαι ειλικρινής,\ εγώ δεν έχω έρθει σε δύσκολη θέση ώστε να πω “Ως εδώ, δεν αντέχω άλλο” – oύτε ως μοντέλο ούτε ως ηθοποιός. Ίσως φταίει το ότι από τα 20 μου, όταν κέρδισα στον διαγωνισμό που γινόταν στην Ελλάδα για άντρες μοντέλα, άρχισα αμέσως να κάνω κάποιες καλές δουλειές και γρήγορα καθιερώθηκα».

«ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ ΝΑ ΠΑΣ, Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΝΤΥΘΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΛΑ»

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει κληθεί να βρεθεί για μεγάλο διάστημα μακριά από τη χώρα και την οικογένειά του. Μία από αυτές ήταν το 2017, όταν συμμετείχε στο Survivor παραμένοντας για πέντε μήνες στον Άγιο Δομίνικο. Φέτος προβάλλεται μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ ο τέταρτος κύκλος του ριάλιτι επιβίωσης. «Το παρακολουθώ αλλά δεν υποστηρί- ζω συγκεκριμένη ομάδα. Το βλέπω λίγο αποσπασματικά. Η αλήθεια είναι ότι μου ξυπνάνε μνήμες και ιστορίες. Το Survivor είναι μια τεράστια εμπειρία και αυτό το ξέρουμε μόνο όσοι το ζήσαμε. Όλοι εσείς το βλέπετε διαφορετικά. Μόνο όσοι έχουμε πάει μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Εγώ θα σου πω ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από αυτό που παρακολουθείς – σε όλα τα επίπεδα» εξηγεί, ενώ για την ψυχολογική πίεση που βιώνει κάποιος που συμμετέχει αποκαλύπτει: «Από την πρώτη εβδομά- δα όλοι πιεστήκαμε ψυχολογικά. Μετά τους δύο πρώτους μήνες η πείνα συνηθίζεται, αυτό που σε βαραίνει όμως είναι ότι δεν έχεις επαφή με την οικογένειά σου. Για εμένα το πιο σημαντικό έπαθλο ήταν αυτό της επικοι- νωνίας. Το φαγητό μπορεί να σε χορτάσει δύο ώρες, η επικοινωνία όμως πολύ περισσότερο». Άλλωστε η οικογένεια κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του.«Είμαι πολύ κοντά με τη μητέρα μου. Συζητάμε τα επαγγελματι- κά μου και μου λέει την άποψή της. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η κατάλληλη για να με συμβουλέψει σε αυτό το κομμάτι. Άλλωστε και στο Χόλιγουντ να πας, η μαμά σου θα σου πει να ντυθείς και να φας καλά» δηλώνει γελώντας, ενώ αναφερόμενος στη σκέψη για τη δημιουργία της δικής του οικογένειας προσθέτει: «Όσο περνούν τα χρόνια έρχομαι πιο κοντά στη σκέψη. Γενικά δεν είμαι άνθρωπος που δεσμεύεται εύκολα, αλλά εδώ και λίγα χρόνια έχω αρχίσει να αισθάνομαι ότι θέλω να κάνω οικογένεια. Συ- γκεκριμένα από τότε που “έφυγε” ο πατέρας μου, πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε συνειδητοποίησα ότι η οικογένεια είναι σημαντική». Μιλώντας για την απώλεια εξομολογείται: «Εκείνη την περίοδο κάποιος μου είπε πως όταν αποχωριζόμαστε τον έναν από τους δύο γονείς φεύγει και το τελευταίο κομμάτι της παιδικότητάς μας. Τότε ήταν νωρίς για να καταλάβω τι εννοούσε γιατί ήμουν πολύ πληγωμένος. Στην πορεία όμως το αντιλήφθηκα και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Έπειτα από αυτό βρήκα πολλή δύναμη μέσα μου, που εκφράστηκε στο επαγγελματικό κομμάτι. Δεν ξέρω πώς συνέβη. Μου στέλνει δύναμη ο πατέρας μου; Με βοηθάει ο Θεός; Προσαρμόστηκα και έγινα πιο δυνατός; Μπορεί κάτι από όλα αυτά, μπορεί και όλα αυτά μαζί. Ό,τι κι αν κάνω τα τελευταία χρόνια, το αφιερώνω σε αυτόν. Από τις νίκες στο Survivor μέχρι και τη συμμετοχή μου στο Netflix».

Η περίοδος του εγκλεισμού τον οδήγησε στη δική του προσωπική ενδοσκόπηση. «Επηρεασμένος από την καραντίνα, αισθάνθηκα ότι θέλω αλλαγές. Η λέξη που μου ήρθε στο μυαλό είναι “ποιότητα”. Σε όλα τα επίπεδα. Στην καθημερινότητα, στη δουλειά, στις σχέσεις». Μια ποιότητα που την επιδιώκει και φροντίζει να τη διατηρεί. «Ζητάω συγγνώμη, καταλαβαίνω τα λάθη μου και ξέρω τα καλά και τα άσχημα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Αντίστοιχα απαιτώ τη “συγγνώμη”. Θεωρώ ότι είναι μια διαδικασία που αποδεικνύει ότι δεν είσαι εγωιστής και ότι είσαι ακομπλεξάριστος. Αυτό που εύχομαι να συμβεί τελειώνοντας με την πανδημία και τα όσα βιώνουμε είναι να καταφέρουμε όλοι να αντιληφθούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μας».

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ