Από την Παρασκευή οι μαθητές όλη της χώρας ξεκινούν τον δικό τους αγώνα αφού δίνουν Πανελλήνιες. Η Ελεονώρα Μελέτη θυμήθηκε τα δικά της μαθητικά χρόνια και τον αγώνα που έδωσε για να περάσει στη σχολή που ήθελε. Έναν αγώνα στον οποίο, όπως υποστηρίζει, οι άλλοι θεωρούσαν ότι θα αποτύχει.

«1996. Παραμονή πανελλαδικών εξετάσεων. Ακούω discman, πιθανότατα Έρος Ραματσοτι. Με αφορμή τις πανελλαδικές θέλω να σας πω μια ιστορία», γράφει αρχικά η Ελεονώρα Μελέτη.

«Τότε κανείς δεν ήξερε ότι θα δώσω εξετάσεις. Θεωρούσαν δεδομένο ότι θα πάω εξωτερικό. Δεν το είχα μοιραστεί με κανέναν. καθηγητές, συμμαθητές, φίλους. Ο λόγος; Είχα τη βαθιά τοξική πεποίθηση ότι είμαι χαζή και ότι θα αποτύχω».

«Αυτό με είχε κάνει να πιστέψω το πιο παρωχημένο σύστημα της τότε παιδείας που επιβράβευε την ικανότητα στη «παπαγαλία» κ αναδείκνυε ως καλούς μαθητές όσους είχαν 20αρια. Ήμουν μια σχεδόν κακή μαθήτρια Με μαθηματικά, φυσική, χημεία, άλγεβρα , γεωμετρία, φυσική κ χημεία πολύ κάτω από τη βάση. Από 6 έως 8. (Άριστα το 20)», περιγράφει η παρουσιάστρια του Mega.

Και συνεχίζει: «Έγραφα καλά όμως, κι ήμουν καλή στις ξένες γλώσσες αλλά οι βαθμοί μου με χαρακτήριζαν ως “κακή μαθήτρια που ποτέ δεν θα περάσει”. Προετοιμάστηκα κρυφά για τις πανελλαδικές 1 χρόνο. Τρίτη δέσμη. Και το έκανα κρυφά για να μη χρεωθώ την αποτυχία. Να μη πει κανείς αυτό ακριβώς που ήδη άκουγα προκαταβολικά: “έδωσε κι απέτυχε”. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δινόταν τέτοια σπουδαιότητα στις πανελλαδικές. Γιατί έσκαγε μέσα στις ψυχές των μαθητών τέτοιο κύμα άγχους και πίεσης».

«Σήμερα 43 χρόνων αν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω πίσω, θα έλεγα σε όλους ότι πάω να δώσω πανελλαδικές και σκασίλα μου τι θα έλεγαν και τι θα περίμεναν. Θα έδινα τον καλύτερο μου εαυτό, όπως κι έκανα, δεσμευμένη στο στόχο μου, αλλά αναγνωρίζοντας πως ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω, δεν θα έχω “αποτύχει”!»

Και καταλήγει η οικοδέσποινα του «Mega καλημέρα« θέλοντας να στείλει το δικό της μήνυμα στους μαθητές: »Δεν είσαι ο μέσος όρος των βαθμών σου. Δεν είσαι το αποτέλεσμα των εξετάσεων σου. Δεν έχεις ιδέα στην ηλικία σου για το ΠΟΙΟΣ είσαι κ πόσα μπορείς να πετύχεις στη ζωή! Αν έχεις προετοιμαστεί καλά, πήγαινε, δώσε, συγκεντρωμένος, με ψυχραιμία, με αγάπη στη γνώση και σεβασμό στο γραπτό σου, κι ό,τι κ αν φέρεις, άσε τη ζωή να κάνει τα μαγικά της! Και να θυμάσαι: οι άλλοι πάντα θα’ χουν να λένε!

Μπορεί τελικά στη περίπτωση μου να μην είπε κανείς “έδωσε και απέτυχε οι περισσότεροι όμως είπαν: “κάλε; Αυτή πως πέτυχε;” Ξεκινούν οι πρώτες από τις 100αδες μετέπειτα αξιολογήσεις στη ζωή. Μην βασίζεις την αυταξία σου σε βαθμούς. Οποίο κ αν είναι το αποτέλεσμα. Είσαι μοναδικός. ( Και δεν είσαι χαζός.)»

«Δυστυχώς.. το παρωχημένο σύστημα της παιδείας που λες παραμένει ίδιο και απαράλλακτο», απάντησε η Ναταλία Δραγούμη στο μακροσκελές κείμενο της Ελεονώρας Μελέτη. Η ηθοποιός είναι μητέρα δύο παιδιών που είναι κοντά στην εμπειρία των Πανελλαδικών, της 18χρονης Κλειώς και του 16χρονου Φίλιππου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ