Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη να αφαιρέσει τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» του Σταμάτη Κραουνάκη.

Μια πρακτική που όπως φαίνεται σε video που παρουσίασε η «Super Κατερίνα» φαίνεται πως συνηθίζει, κάποιες φορές αντικαθιστώντας τη λέξη με άλλες.

Ο ίδιος ο Σταμάτης Κραουνάκης δήλωσε πως το τραγούδι είναι αθώο αν και υποστήριξε ότι «ο κάθε ερμηνευτής στη ζωντανή απόδοση των τραγουδιών, έχει το δικαίωμα να πειράξει οτιδήποτε».

Πλήθος αντιδράσεων για την αφαίρεση της λέξης από το τραγούδι «Άδωνις»

Σταματίνα Τσιμτσιλή

«Θεωρώ προσωπικά λίγο υπερβολικό – αν και καταλαβαίνω από πού εμπνεύστηκε αυτή την απόφαση- το να αλλάζουμε ένα τραγούδι 40 ετών. Και “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο” δείχνει τους καθηγητές να χαστουκίζουν τα κορίτσια, κάτι που είναι απαγορευτικό και απαράδεκτο και σήμερα θα το καταγγέλλαμε στις αρχές, αλλά δεν νομίζω ότι θα αποσύρεις την ταινία ή θα την μοντάρεις από την αρχή», είπε η παρουσιάστρια.

Δανάη Μπάρκα

«Πάντα νομίζω ότι ο Σταμάτης είναι άνετος. Σίγουρα παίζει ρόλο η εποχή. Θεωρώ όμως ότι έφτασε σε αυτό το σημείο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γιατί όλοι οι υπόλοιποι έχουμε “βρωμίσει” αυτή τη λέξη. Το να πεις “αδύνατος” είναι κακό; Το να πεις “ψηλός” είναι κακό; Υπάρχουμε κάποιοι άνθρωποι που δεν είμαστε αδύνατοι και είμαστε χοντρούληδες, άλλοι είναι πιο ψηλούληδες, πιο κοντούληδες. Είναι και άλλη εποχή. Αν τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει όλος αυτός ο ορυμαγδός για το bodyshaming δεν θα είχε φτάσει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο σημείο να βγάλει αυτή τη λέξη από το τραγούδι. Νομίζω ότι όλοι οι υπόλοιποι το έχουμε φτάσει στο σημείο να ενοχοποιούμε μια λέξη και όντως μπορεί ένας άνθρωπος να αισθάνεται αμήχανα. Γιατί από κάτω βλέπει το κοινό και μπορεί και εκείνο να αισθάνεται αμήχανα. Σου λέει ας το προστατεύσω αφού οι εποχές είναι τέτοιες», δήλωσε η Δανάη Μπάρκα.

Σπύρος Μπιμπίλας

«Επεμβάσεις γίνονται σε όλα τα καλλιτεχνικά έργα. Απλώς θεωρώ ότι αυτό που έχει αρχίσει με το παιχνίδι των λέξεων είναι λάθος. Δεν μπορεί να αφαιρέσουμε τις λέξεις από την ελληνική γλώσσα, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι είναι λάθος να μιλάμε για τον κοντό. Δηλαδή εγώ είμαι κοντός. Από σήμερα δεν θα με λέτε κοντό; Είναι άσχημο όταν μιλάμε κοροϊδευτικά για κάποιον. Αλλά όταν αναφέρεσαι σε χαρακτηριστικά, ασφαλώς και μπορείς να το πεις. Στο τραγούδι δεν το λέει για βρισιά. Υπάρχει μια ελευθεριότητα πια που ξεφεύγει από τη λογική», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας επισημαίνοντας τον κίνδυνο αποσιωπώντας τις λέξεις να χαθεί και η σάτιρα από τη ζωή μας καθώς θα θυσιαστεί στον βωμό του political correct», ανέφερε ο ηθοποιός.

Γρηγόρης Πετράκος

«Τι άλλο θα κάνουν οι άνθρωποι για να δείξουν υπακοή στη Νέα Τάξη. Όποια ορθοπολιτική μπούρδα τους πουλήσουν, αμέσως να κάνουν τον «καλό μαθητή».
Έβγαλε λέει η Πρωτοψάλτη (μετά από 30 χρόνια) το στίχο «χοντρή» απ’ τον θρυλικό Άδωνι. Για να μην κάνει body shaming. Είχατε και στο χωριό σας μωρέ body shaming;;;

Ακούστε μπουρδολόγοι! Σε κάθε πράξη, μας έχουν διδάξει οι μεγάλοι φιλόσοφοι, σημασία έχει το κίνητρο και η πρόθεση. Όταν κάποιος κάνει χιούμορ, σάτιρα ή ένα σκωπτικό τραγούδι, δεν έχει πρόθεση να θίξει κάποιον και αυτό που κάνετε λέγεται λογοκρισία, φίμωση, παραχάραξη και κυρίως έλλειψη διάκρισης, χιούμορ, αντίληψης και αμορφωσιά! Προτείνω λοιπόν στο εξής να απαγορευτούν ρητά:

  • Ο χοντρός κι ο λιγνός
  • Ο κοντός με τη γραβάτα
  • Ο παπάς ο παχύς
  • Η μια πατάτα χοντρούλα
  • Ο ντρουλης χοντρούλης
  • Τα παχιά τα λόγια
  • Η ταβέρνα “στου Τζιμη του χοντρού”
  • Οι παχιές αγελάδες
  • Η Μάρω Κοντού
  • Η Κυριακή κοντή γιορτή
  • Η κοντούλα η λεμονιά
  • Η χοντρική πώληση

Αντε παλιορατσιστές!», έγραψε ο τραγουδιστής.

Στέλλα Γεωργιάδου

Η Στέλλα Γεωργιάδου είχε τραγουδήσει το τραγούδι «Χοντρούλη μου, εσύ είσαι το μανούλη μου» με τις “Τατουάζ” και σχολίασε επί του θέματος: «Είναι ένα τραγούδι που έχει το χιούμορ του μέσα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να θεωρείται ταμπού. Αν παίζουμε τις λέξεις και ενοχλεί το χοντρός ή το ευτραφής δεν ξέρω. Υπάρχουν άλλες καταστάσεις που πρέπει να μας ανησυχούν και όχι μια λέξη. Σήμερα δεν θα το έλεγα αλλά όχι για λόγους bodyshaming».

Ράνια Κωστάκη

«Τους στίχους από το συγκεκριμένο τραγούδι τους ξέρουμε όλοι απ' έξω και ανακατωτά. Έχει γίνει πολλές φορές αλλαγή θηλυκό / αρσενικό αναλόγως ποιος είναι ο ερμηνευτής. Η κίνηση ήταν της στιγμής. Για να το κάνει η Άλκηστις κάτι ένιωσε, κάποιο μήνυμα ήθελε να περάσει. Είναι λίγο περίεργη λέξη. Με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε φτάσει και σε ένα σημείο να φοβόμαστε να μιλήσουμε. Ο καθένας ας πει και ας κόψει και ας προσθέσει ό,τι τον κάνει να νιώθει καλά. Συμφωνώ με ό,τι κάνει η Άλκηστις» ανέφερε η ραδιοφωνική παραγωγός Ράνια Κωστάκη.

Τα σχόλια στα social media ήταν επίσης πολλά:

Διαβάστε επίσης:

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αφαίρεσε τη λέξη «χοντρή» από το τραγούδι «Άδωνις» – Πώς αντέδρασε ο Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ