Ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η επίσημη πρόσκληση στέψης του βασιλιά Κάρολου. Πρόκειται για μια απλή και καλαίσθητη πρόσκληση που επικεντρώνεται γύρω από ένα αρχαίο λαογραφικό σύμβολο, τον Πράσινο Άνθρωπο. Ένα από τα πιο γνωστά παγανιστικά σύμβολα της χώρας, που εμφανίζεται σε πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες, είναι εμβληματικό της άνοιξης και της αναγέννησης – και ταιριάζει για μια νέα βασιλεία.

Αν και ο Πράσινος Άνθρωπος είναι ένας αρκετά μοντέρνος όρος, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, η προέλευση της εικόνας είναι τόσο αρχαία που χάνεται στην πορεία του χρόνου.

Η βασίλισσα Καμίλα

Η πρώτη ένδειξη ότι το μακροχρόνιο όνειρο του βασιλιά να έχει τη σύζυγό του να στεφθεί βασίλισσα στο πλευρό του επρόκειτο τελικά να πραγματοποιηθεί στη διατύπωση της ίδιας της πρόσκλησης: «Η στέψη των μεγαλειοτήτων τους, του βασιλιά Καρόλου Γ΄ και της βασίλισσας Καμίλα» διαβάζουμε.

Η σύζυγος του Κάρολου θα αποκαλείται πλέον βασίλισσα και όχι βασιλική σύζυγος.

Ερωτηθείς για τον τίτλο – όταν το ίδιο το συνοδευτικό δελτίο τύπου αναφερόταν ακόμα στην Καμίλα ως η βασίλισσα – ένας ανώτερος βασιλικός βοηθός επιβεβαίωσε: «Ήταν λογικό να αναφερθούμε στη Μεγαλειότητά της ως “βασιλική σύζυγο” τους πρώτους μήνες της βασιλείας της Αυτού Μεγαλειότητας, για να διακρίνουμε από την Αυτού Μεγαλειότητα βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η στέψη είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το βασίλισσα Καμίλα με επίσημη ιδιότητα».

Η επίσημη πρόσκληση

Η πρόσκληση, η οποία απευθύνεται σε 2.000 καλεσμένους, έχει σχεδιαστεί από τον καλλιτέχνη και καλλιγράφο Andrew Jamieson με 40 χρόνια εμπειρίας.

Ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα βασιλιάς το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ο ίδιος θέλησε η δική του πρόσκληση αν απέχει πολύ από εκείνη την επίσημη και μονόχρωμη πρόσκληση που έστειλε η αείμνηστη μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ.

Τι συμβολίζουν τα καλλιγραφικά σχέδια

Το λιβάδι με αγριολούλουδα που πλαισιώνει το προσκλητήριο διαθέτει μια ποικιλία από λουλούδια, κρίνο της κοιλάδας, αραβοσίτου, άγριες φράουλες, τριαντάφυλλα, μπλε καμπάνες και ένα κλαδάκι δεντρολίβανο. Με εντυπωσιακή λεπτομέρεια; Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες των τριών, υποδηλώνοντας ότι ο Κάρολος γίνεται ο τρίτος μονάρχης με το όνομά του: Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ