Το iconic νυφικό της Άννας Μαρίας βρέθηκε μετά από 59 χρόνια στις αποθήκες του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ακόμη την τύχη που θα έχει η κομψή δημιουργία.

Η 18χρονη Άννα Μαρία της Δανίας παντρεύτηκε τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο τον Σεπτέμβριο του 1964  στη Μητρόπολη Αθηνών.

(Ζuma)

Το φόρεμα με την υπογραφή του Δανού σχεδιαστή Holger Blom είδε ξανά το φως του ήλιου. Ο συγγραφέας και προσωπικός φίλος της τέως βασιλικής οικογένειας Ανδρέας Μέγγος ανέβασε φωτογραφίες από τη νυφική δημιουργία στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.  

«Για δεκαετίες το νυφικό βρισκόταν μέσα στις αποθήκες του Τατοΐου»

«Ιδού το νυφικό της Βασίλισσας Άννας-Μαρίας που βρίσκεται στο Τατόι, όπου πριν από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που συντηρούνται και φυλάσσονται εκεί από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ). Για δεκαετίες το νυφικό φόρεμα βρισκόταν μέσα στις αποθήκες του Τατοΐου χωρίς κανένας να γνωρίζει την τύχη του. Φυλασσόταν μαζί με την ειδική μεταλλική βαλίτσα με τα αρχικά της βασίλισσας στην επάνω του πλευρά όπως ακριβώς το είχε παραλάβει λίγες ημέρες πριν τον γάμο της. Ίσως θα εκτίθεται και αυτό στο Μουσείο, Ανάκτορο του Τατοΐου, κάτι για το οποίο δεν συμφωνώ. Θα ήταν πρέπον από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας και του υπουργείου πολιτισμού να επιστραφεί το νυφικό στη βασίλισσα Άννα Μαρία. Είναι ένα ιδιαίτερα προσωπικό κειμήλιο από την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής της, την πιο ευτυχισμένη μέρα μιας γυναίκας που παντρεύεται τον άνδρα που αγαπά» σημειώνει ο Ανδρέας Μέγγος.

«Ουρά έφτανε τα έξι μέτρα μήκος»

Και ο Ανδρέας Μέγγος συνέχισε: «Η Άννα-Μαρία ήταν 18 ετών και 18 ημερών στις 18 Σεπτεμβρίου 1964, την ημέρα του γάμου της. Το ιβουάρ νυφικό της ήταν σε σχετικά λιτή γραμμή, που ακολουθούσε τις καμπύλες του σώματος της, του Δανού σχεδιαστή Holger Blom, από ματ σατέν, με οβάλ ντεκολτέ “χαμόγελο” μπρος και πίσω, μακρύ με πολύ μακριά ουρά. Είχε ένα κόψιμο κάτω από το στήθος με μια φάσα σε σχήμα ανάποδου “ανοιχτού V”, που το έκανε πιο κομψό και αναδείκνυε το νεανικό σώμα της. Τρεις μικρές ανοιχτές πιέτες στο πάνω μέρος της κάθε πλευράς του V που κοιτούσαν από το κέντρο προς τα έξω, βοηθούσαν να σχηματιστεί καλύτερα το στήθος. Μπροστά, κάτω από τη φάσα υπήρχε ένα άνοιγμα και τα δύο φύλλα που σχηματίζονταν κατέληγαν στον ποδόγυρο με στρογγυλάδες και από μέσα εμφανιζόταν μια δεύτερη φούστα. Τα φύλλα αυτά ήταν ρελιασμένα περιμετρικά με φαρδιές φάσες διαφορετικού υφάσματος στο ίδιο χρώμα. Λίγο πιο πάνω από τη μέση και πίσω, ξεκινούσε δεύτερη ουρά που φτάνοντας τα έξι μέτρα μήκος, φάρδαινε και τελείωνε κι αυτή με στρογγυλάδες στις δυο γωνίες. Τα μανίκια ήταν 3/4. Δεν φορούσε γάντια, μόνο ένα μεγάλο διαμαντένιο σταυρό στο λαιμό με κοντή αλυσίδα

H μυθική τιάρα

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Μέγγο. «στο κεφάλι της η Άννα Μαρία φορούσε την τιάρα του Χεδίβη της Αιγύπτου, δημιουργία του Cartier που είχαν φορέσει όλες οι πριν απ;o εκείνην, μετά την μητέρα της, Βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας απόγονοι, την ημέρα του γάμου τους. Το μακρύ μέχρι το πάτωμα πέπλο ήταν από χειροποίητη Ιρλανδέζικη δαντέλα το κέντημα της οποίας ερχόταν σε αντίθεση με την λιτή γραμμή του φορέματος, στολίζοντας το μοναδικά. Το σχέδιο του νυφικού είχε κρατηθεί επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την ημέρα του γάμου….και μετά… μετά όλοι συμφώνησαν ότι ήταν υπέροχο, υπέρκομψο, παραμυθένια μεγαλοπρεπές στην απλότητα του, ιδανικό για μια 18χρονη βασίλισσα με καλό γούστο και σωστή αισθητική… Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 έγινε στην ηλιόλουστη και σημαιοστολισμένη Αθήνα ο τελευταίος βασιλικός γάμος στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ο Κωνσταντίνος Β’ της Ελλάδος παντρεύεται την Άννα-Μαρία, πριγκίπισσα της Δανίας».

Διαβάστε επίσης:

Άννα Μαρία: Στην Κοπεγχάγη με την τιάρα του γάμου της – Θα τη φορέσει η κόρη της, Θεοδώρα όταν ντυθεί νύφη

Φωτογραφίες: Ζuma, Facebook/Andreas Megos

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ