Πριν από έναν χρόνο -σαν χθες- έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά σε ηλικία 89 ετών. Με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατό της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη δημοσίευσε ένα βίντεο από μια συνάντηση που είχε το 2019 με την Κική Δημουλά και μίλησε με λόγια που συγκινούν για τη σπουδαία ποιήτρια.

«Κική μου ταξιδεύεις πάντα στην καρδιά μου… Μια στιγμή… που κατέγραψε τον Μάρτιο του ’19 η Τώνια Δραγούνη από το Gazarte, την «παραγγελία» της Κικής να της πω την «Άνοιξη». Τι άνθρωπος! Τι ψυχή, τι ταλέντο! Μοναδική. Δυο χρόνια μετά τρέχει ο χρόνος», έγραψε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και δημοσίευσε στο Instagram της το βίντεο από τη συνάντηση με την Κική Δημουλά.

Η σπουδαία ποιήτρια, ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένη Κική Δημουλά, ήταν γνωστή και ιδιαίτερη αγαπητή για την αναγνωρισιμότητα της ποίησης της που άνθισε στο έδαφος της καθημερινότητας, της γυναίκας, της συναισθηματικής απώλειας, της ματαίωσης.

Ήταν Ελληνίδα ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε και κατοικούσε στην Αθήνα. Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.

Η Κική Δημουλά έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου του 2020 έπειτα απο ανακοπή καρδιάς. Η ακαδημαϊκός και ποιήτρια κα. Κική Δημουλά είχε εισαχθεί στο θεραπευτήριο ΥΓΕΙΑ στις 02/02/20 λόγω χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Και 20 μέρες μετά απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής σε έδαφος σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ