Τις τελευταίες δεκαετίες θα λέγαμε ότι οι υπερμελαχρώσεις ή αλλιώς κηλίδες του δέρματος είναι οι νέες ρυτίδες. Είναι μία συνήθης βλάβη του δέρματος και οφείλεται τις ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας, χωρίς αντηλιακή προστασία των πρότερων χρόνων.

Το πρόβλημα των κηλίδων, παρουσιάζεται και στα δύο φύλα, δυστυχώς όμως τη μερίδα του λέοντος ( 90%) έχουν οι γυναίκες. Τα ακριβή αίτια της αυξημένης παραγωγής μελανίνης είναι άγνωστα . Είναι όμως γνωστοί οι κυριότεροι παράγοντες που την πυροδοτούν, με πρώτο κυριότερο τον ήλιο. Μεγάλο ποσοστό υπαιτιότητας έχουν και οι ορμονολογικές θεραπείες, όπως η λήψη αντισυλληπτικών. Άλλη μορφή υπερμελάγχρωσης είναι το χλόασμα , οι καφετί λεκέδες που σχηματίζονται , σε σημεία του προσώπου που «βλέπει» ο ήλιος , εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, είναι οι κηλίδες που παρουσιάζονται σε σκουρόχρωμες συνήθως επιδερμίδες-και πάλι με την παρουσία του ήλιου- οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει δερματικά προβλήματα που συνοδεύονται από φλεγμονή όπως είναι η ακμή ή το έκζεμα.

Κηλίδες: Η Αντιμετώπιση

Μολονότι οι κηλίδες δεν οδηγούν σε καρκίνο του δέρματος, οι δερματολόγοι τονίζουν ότι για να αποφύγουμε την εξάπλωση των κηλίδων η χρήση αντηλιακού όλο το χρόνο είναι επιτακτική ανάγκη. Πλέον, μάλιστα, στην αγορά υπάρχουν και αντηλιακές συνθέσεις εμπλουτισμένες με anti-spot συστατικά. Προλαμβάνουν και αποχρωματίζουν τα σημεία.

Πέρα από το αντηλιακό που θα επιλέξετε πολύ σημαντική είναι η ρουτίνα περιποίησης που φτιάξετε για να αντιμετωπίζετε τις δυσχρωμίες. Επειδή είναι πολύ σημαντικό να κατανοούμε τις συνθέσεις των προϊόντων, παρακάτω θα βρείτε μία λίστα συστατικών που αποχρωματίζουν τις κηλίδες και προσφέρουν σταδιακή βελτίωση. Πολύ σημαντικό, να κάνετε συστηματική χρήση των καλλυντικών συνθέσεων.

  • Βιταμίνη C: Πρόκειται για ένα υπερ-δύναμο αντιοξειδωτικό συστατικό. Μαζί με τα αντιγηραντικά, αναζωογονητικά οφέλη της, η βιταμίνη C σε υψηλή συγκέντρωση, μειώνει την παραγωγή μελανίνης αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης.
  • Άλφα υδροξύ-οξέα (AHA): Τα γνωστά μας οξέα φρούτων, χάρη στην ιδιότητά τους να απολεπίζουν και να επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης από την επιφάνεια της επιδερμίδας και διευκολύνουν τη διείσδυση άλλων ισχυρότερων αποχρωματιστικών ουσιών όταν συνδυάζονται μαζί τους.
  • Ρετινόλη: Είναι η star της αντιγήρανσης. Με την ιδιότητά της να επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό, εμποδίζει τις κηλίδες την ώρα που αρχίζουν να σχηματίζονται, να «ωριμάσουν».
  • Κοζικό οξύ. Το κοζικό οξύ διασπά τη μελανίνη και εμποδίζει , μέσω αναστολής του ενζύμου τυροσινάση, τη παραγωγή της.
  • Εκχύλισμα φλοιού ιτιάς: Πλούσιο σε σαλικυλικό οξύ, το εκχύλισμα αυτό απολεπίζει ήπια την επιδερμίδα και απαλύνει την εμφάνιση των δυσχρωμιών.
  • Αζελαϊκό οξύ. Το πιο δημοφιλές οξύ για την καταπολέμηση των κηλίδων. Αναστέλλει επιλεκτικά τη δράση της τυροσινάσης στα υπερδραστήρια μελανινοκύτταρα, χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ