Η παγκόσμια μόδα είναι φτωχότερη από την Κυριακή 23 Ιανουαρίου μετά την απώλεια ενός από τους πιο επιτυχημένους Γάλλους σχεδιαστές όλων των εποχών. Κι όμως, η ιδιότητα που τον έκανε διάσημο δεν ήθελε ποτέ να τον ορίζει. Ήταν χορευτής, φωτογράφος, σκηνοθέτης, ζωγράφος, εραστής της ζωής. O Thierry Mugler έβαλε στον χάρτη της μόδας τον ορισμό του power dressing. Δικαίως χαρακτηρίστηκε ως «ο προφήτης του φουτουρισμού» αφού ήταν από τους καινοτόμους σχεδιαστές που είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον.

Η αγάπη για τον χορό

Γεννημένος στο Στρασβούργο στις 21 Δεκεμβρίου του 1948, ως παιδί είχε πάθος για τη ζωγραφική αφήνοντας το σχολείο και το διάβασμα σε δεύτερη μοίρα. Το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου. Στα 9 του ξεκίνησε να ασχολείται με τον χορό και πέντε χρόνια αργότερα έγινε μέλος της Εθνικής Λυρικής σκηνής της Γερμανίας. Εκεί έμεινε για έξι χρόνια ενώ ταυτόχρονα σπούδαζε Εσωτερική Διακόσμηση στη σχολή Καλών Τεχνών του Στρασβούργου αναπτύσσοντας την αγάπη του για την αρχιτεκτονική. «Ο χορός με δίδαξε ότι δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά το ανθρώπινο σώμα».

Με την Ιρίνα Σάικ τον Σεπτέμβριο του 2021 στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Παρισιού, στην έκθεσή του
Με τον Ντέιβιντ Μπόουι και τη σύζυγό του Ιμάν σε έξοδό τους στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1991. O Mugler τον έντυνε κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ενώ το κοστούμι που φορούσε στον γάμο του ο τραγουδιστής ήταν επίσης δική του δημιουργία.

Η δίψα για ζωή

Στα 24 του αποφάσισε ότι ήθελε να ανακαλύψει περισσότερα για τον κόσμο. Μετακόμισε στο Παρίσι ξεκινώντας να εργάζεται ως σχεδιαστής σε μια μικρή μπουτίκ που ονομαζόταν Gudule. Δύο χρόνια αργότερα είχε ήδη επιτύχει σημαντικές συνεργασίες με μεγάλους οίκους μόδας στο Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο. Το 1973 δημιούργησε την πρώτη προσωπική του συλλογή με τίτλο Café de Paris. «Δεν ήμουν σίγουρος για το τι ήθελα να κάνω, αλλά η μόδα ξεκίνησε για μένα στο Παρίσι πολύ γρήγορα με το που άρχισα να παρουσιάζω τα σχέδιά μου. Τότε η μόδα ήταν πολύ φολκλόρ. Εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να ασχοληθώ με την κλασική παριζιάνικη σιλουέτα: το μαύρο κοστούμι, την καμπαρντίνα, το μαύρο φόρεμα. Έφτιαξα το πρώτο nude εφαρμοστό φόρεμα. Κανείς εκείνη την εποχή δεν έκανε nude δημιουργίες. Η πρώτη μου συλλογή είχε να κάνει με την αεροδυναμική σιλουέτα, με πολύ δυνατή επιρροή από τον χορό». Λίγο μετά συνεργάστηκε με τον Azzedine Alaϊa μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Το 1976 με τη βοήθεια της fashion editor Μέλκα Τρέντον ο Thierry παρουσίασε τη συλλογή του στο Τόκιο, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση η οποία είχε διοργανωθεί από την εταιρεία καλλυντικών Shiseido. Δυο χρόνια αργότερα άνοιξε την πρώτη του μπουτίκ στην οδό Place des Victoires και ταυτόχρονα λανσάρισε και την πρώτη του αντρική συλλογή ρούχων. Η φήμη του επεκτάθηκε και η δουλειά του γνώρισε τεράστια αναγνώριση, ενώ η καινοτόμα ματιά του τον έκανε να ξεχωρίσει. Η αγάπη του για τη φωτογραφία ήταν μεγάλη. Το 1988 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Thierry Mugler, Photographer με κέντρο βάρους τα ταξίδια, τα οποία λάτρευε. Η πορεία του ήταν συνεχώς ανερχόμενη. Το 1992 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή υψηλής ραπτικής. Την ίδια χρονιά το θρυλικό γυναικείο άρωμά του Angel έγινε παγκόσμια εμμονή, για να ακολουθήσει λίγο μετά η αντρική του εκδοχή. «Το γεγονός ότι το άρωμα είναι τόσο κοντά στο συναίσθημα με κάνει να το αγαπώ. Όταν ερωτεύεσαι κάποιον, η μυρωδιά είναι πολύ σημαντική. Θα μπορούσε να είναι η ανάμνησή σου από εκείνον κι αυτό είναι συγκινητικό» είχε πει ο ίδιος. Όσο περνούσε ο καιρός άνοιξε κι άλλες μπουτίκ και το 1998 επιβεβαίωσε ακόμη μια φορά το πόσο οραματιστής και πρωτοπόρος ήταν: Δημιούργησε για πρώτη φορά μια virtual επίδειξη μόδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το 1992 είχε αναλάβει να σκηνοθετήσει το βιντεοκλίπ-υπερπαραγωγή του Τζορτζ Μάικλ για το τραγούδι Too funky, στο οποίο συμμετείχε και η Λίντα Εβαντζελίστα. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και μετά από διαφωνίες ο τραγουδιστής τον απέλυσε. Όμως λόγω της άρνησης της ομάδας να το δεχτεί, ο Thierry συνέχισε τη δουλειά του. Για να τον «εκδικηθεί» δεν έβαλε ποτέ το όνομά του στους τίτλους. Τα ξαναβρήκαν δύο δεκαετίες μετά, όταν ο Τζορτζ Μάικλ του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να κάνει ένα ντουέτο επί σκηνής με την Μπιγιονσέ.
«Νιώθω τιμή που σε γνώρισα, που πέρασα μαζί σου αρκετό χρόνο και έγινα η μούσα σου. Πάντα έλεγες ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Σε αγαπώ τόσο πολύ» ήταν τα λόγια της Κιμ Καρντάσιαν για τον Thierry Mugler.

Το «αντίο» στη μοδα και το bodybuilding

«O λόγος που παραιτήθηκα από τη μόδα ήταν γιατί είχα περάσει αρκετό καιρό στα γόνατα προσπαθώντας να κάνω τους ανθρώπους να δείχνουν υπέροχοι» είχε εξομολογηθεί. Όταν το 2002, στα 53 του χρόνια, αποφάσισε να αποσυρθεί, ξεκαθάρισε ότι ήθελε να χρησιμοποιεί πια το όνομα Manfred, αυτό δηλαδή με το οποίο γεννήθηκε. Ασχολήθηκε εντατικά με το bodybuilding και με τη βοήθεια αισθητικών επεμβάσεων άλλαξε την εμφάνισή του ολοκληρωτικά.

Φωτογραφίες: Getty Images/Ideal Image, Thierry Mugler Facebook

Διαβάστε περισσότερα στο περιοδικό ΟΚ! που κυκλοφορεί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ