H συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό μόδας δεν είναι απλή υπόθεση. Η ιδέα του να μετουσιώσεις τις ιδέες και την έμπνευσή σου σε μερικά μέτρα υφάσματος ή άλλων σύγχρονων υλικών είναι μια πρόκληση. Και αυτό το challenge γίνεται ακόμη πιο απαιτητικό όταν καλείσαι να διεκδικήσεις τον τίτλο του Best New Designer της χρονιάς με άλλους εξίσου ταλαντούχους με εσένα δημιουργούς.

Το okmag ήταν στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού των νέων ταλέντων στον χώρο του fashion design που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της AXDW στο Ζάππειο, αυτόν τον Νοέμβριο. Παρακολουθήσαμε τα catwalks και των τεσσάρων διαγωνιζόμενων σχεδιαστών και βάλαμε τη δική μας βαθμολογία. Η νίκη της Marina Lelvil στην κατηγορία Best Νew Designer ήταν ξεκάθαρη. Χάρη στις καλοραμμένες της δημιουργίες με τα φουτουριστικής αισθητικής σχέδια, η δημιουργός και η ομάδα της ξεχώρισαν με την πρώτη ματιά.

Το okmag μίλησε με τη σχεδιάστρια Marina Lelvil λίγο μετά τη διάκρισή της στο AXDW. Τη ρωτήσαμε για το brand DAM8, τι είναι αυτό που την εξιτάρει στον χώρο της μόδας ενώ όπως μας είπε σίγουρα την επηρέασε το γεγονός πως σίγουρα την επηρέασε η ενασχόληση της οικογένειάς της με τον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του επίπλου.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με το σχέδιο μόδας; Κληρονόμησες την αγάπη σου για το fashion design από τη μητέρα σου ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σου;

Η πρώτη μου ενασχόληση στον χώρο της μόδας ξεκίνησε το 2012 όταν εργαζόμουν ως γραφίστρια σε επώνυμη εταιρεία ένδυσης. Μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον η δυνατότητα που μου ανοίχτηκε ώστε να μπω ενεργά στον χώρο της μόδας. Η οικογένειά μου έχει σχέση με τον τομέα της αρχιτεκτονικής, της μηχανολογίας και της κατασκευής επίπλων, όχι άμεση δηλαδή με τον κόσμο της μόδας, ωστόσο με έχει επηρεάσει έως ένα βαθμό ως προς την επιθυμία μου να θέλω να δημιουργήσω κάτι άρτιο.

Από που εμπνεύστηκες τη συλλογή UNIMETRY, η οποία σου χάρισε και το βραβείο Best New Designer 2021;

Πηγή έμπνευσης είναι το Space Age σε συνδυασμό με την αρμονία στην αρχιτεκτονική της φύσης. Αυτή είναι και η κεντρική ιδέα της εταιρείας μας DAM8 για την ονομασία UNIMETRY (universe-geometry) της συλλογής.

Βλέποντας τη συλλογή σου στη φετινή AXDW ένιωσα πως αυτά θα μπορούσαν να είναι τα κοστούμια μιας sci-fi ταινίας τύπου Star Trek. Θα σε ενδιέφερε να επιμεληθείς τα κοστούμια μιας ταινίας στον κινηματογράφο;

Αν μου δινόταν μια τέτοια ευκαιρία, θα σκεφτόμουνα μια ταινία sci-fi με ανδροειδή και θα επέλεγα να σχεδιάσω ρούχα σαν το τελευταίο outfit της συλλογής παρόλο που μου πήρε πάρα πολύ χρόνο στον σχεδιασμό και ακόμα περισσότερο στην κατασκευή του. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο σε βγάζει εκτός safe zone, αλλά όσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον μου. Ίσως να σκεφτόμουνα και κάτι εντελώς διαφορετικό όπως μια επική ταινία φαντασίας, η μία ταινία εποχής γιατί δεν μου αρέσει να εγκλωβίζομαι θεματικά.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή που θυμάσαι από την ημέρα του διαγωνισμού της AXDW; Κάτι που σε συγκίνησε;

Με το τέλος του catwalk ένιωσα μία τεράστια ανακούφιση που όλη η προσπάθεια της εταιρείας μας DAM8 σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Φυσικά ακριβώς μετά ήρθε η συγκίνηση και η ανάγκη να βρω την οικογένεια και τους συνεργάτες μου και να τους αγκαλιάσω!

Μου έκανε εντύπωση πως τη στιγμή της βράβευσης κάλεσες δίπλα σου τους συνεργάτες σου μαζί με την κυρία που είναι επικεφαλής στο ατελιέ σας. . Πόσο σημαντικοί είναι για εσένα οι συνεργάτες σου;

Φυσικά και δεν θα μπορούσα να παραλείψω την Ιουλία Λούβαρη, τον άνθρωπο ο οποίος υλοποίησε τα σχέδια με αμέριστη υπομονή και επαγγελματισμό. Το crew της DAM8 αποτελείται από ανθρώπους του στενού μου οικογενειακού κύκλου και προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες. Κάθε ένας από αυτούς είχε τον δικό του μοναδικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Με τους νέους ορίζοντες που μου ανοίγονται σκοπεύω καταρχάς να ολοκληρώσω τη δημιουργία της συλλογής SS/22 και φυσικά να κάνω ευρύτερα γνωστή την DAM8. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε για ένα διεθνές show τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο στον χώρο της μόδας; Να λάβεις μέρος σε κάποια Εβδομάδα Μόδας στο εξωτερικό ίσως;

Το όραμά μου και η επιδίωξη μου είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να αφυπνίσουμε κάθε φαντασία και να ενισχύσουμε την εγχώρια αγορά με βασικό πυλώνα την ποιότητα. Η συμμετοχή μας σε Εβδομάδα Μόδας του εξωτερικού είναι στα άμεσα σχέδια μας και ήδη ανυπομονώ για αυτό.

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ