Να θυμάσαι να γελάς! Όταν αποκτάς την αίσθηση του ποιος είσαι, μαθαίνεις κ δημιουργείς σχέσεις αγάπης. Πώς; Έχεις αποδεχτεί κ σεβαστεί τις ιδέες των άλλων, τις όποιες διαφορές, αλλά επιλέγεις την παρέα σου.

Το βήμα αυτό είναι υπέροχο και ο λόγος γιατί σχετίζεσαι με διαφορετικό τρόπο. Με την αλήθεια σου. Δεν είναι εύκολο πράγμα να συναντηθείς με την αλήθεια σου, να την αναγνωρίσεις, να την αποδεχτείς, να την κατανοήσεις κ να θεραπευτείς.

Σίγουρα όμως γίνεται, αυτό στο εγγυώμαι. Το ψέμα που λέμε στους εαυτούς μας έχει ως αποτέλεσμα αντιστάσεις και αντιδράσεις. Έχει απομόνωση, έχει εμπόδια, έχει σύγχυση. Έχει μη κατανόηση και μη επικοινωνία.

Αν νιώθεις κάτι από αυτά αξίζει να σε ψάξεις σε βάθος. Πάμε να δούμε τα βήματα. Τι θες. Πρώτο και ουσιαστικό. Τι θες να αλλάξει. Στις συνεδρίες ρωτάω το άτομο, αφού το τοποθετώ μπροστά από τον καθρέφτη να μου πει τι βλέπει. Που τον βλέπει. Αφού απαντήσει τον επιστρέφω στη θέση του και τον ρωτάω, πώς θεωρεί ότι θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ποια είναι τα βήματα που οφείλουμε να κάνουμε.

Χωρίς πλάνο δεν αλλάζει τίποτα. Το πώς να θυμάσαι να απαντάς. Σημαντική ερώτηση να κάνεις στον εαυτό. Τι θες να αλλάξει πρώτη, ερώτηση. Πώς θα το καταφέρω, δεύτερη. Πολλοί μένουν στη θεωρία, γιατί το πώς δηλώνει ευθύνη. Αναλαμβάνω την ευθύνη της αλλαγής κ των πράξεων μου. Για να αποκτήσεις κάτι νέο θα αφήσεις κάτι παλιό. Συμπεριφορικά μιλώντας. Για να χτίσεις νέο παρόν, οφείλεις να απελευθερωθείς από τα δεσμά της φυλακής σε ότι σε κρατάει δέσμιο. (Συναισθηματικός πόνος).

Πάμε τώρα στο επόμενο στάδιο. Η διάθεση. Η διάθεση παίζει σπουδαίο ρόλο στο αποτέλεσμα. Τι εννοώ διάθεση. Αυτή που βγαίνει από τα βάθυ της καρδιάς. Ο ενθουσιασμός κ η αυθεντικότητα που είχες ως παιδάκι κ έκανες ότι έκανες για πρώτη φορά. Μπες με φόρα σε αυτό που θες σαν να είναι μοναδικό, σαν να το κάνεις όντως για πρώτη φορά. Να γελάς μέχρι και με τους προβληματισμούς σου.

Με αυτόν τον τρόπο θα μικρύνεις την αίσθηση μέσα σου ότι είναι μόνιμοι. Τίποτα δεν είναι μόνιμο. Το πρόβλημα που έχεις σήμερα, ενδέχεται αύριο να έχει λυθεί. Το πόσο εσύ εντείνεις όμως το αρνητικό συναίσθημα, αυτό δρα αρθροιστικά στη ψυχική και στη σωματική σου υγεία. Αποδεδειγμένα η έκλυση ενδορφινών που προκαλεί το γέλιο, μας προστατεύει από χιλιάδες ασθένειες.

Όπως έχω πει και άλλες φορές. Η ασθένεια είναι αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς μας που δεν αλλάζουμε. Εμείς βλάπτουμε τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας, μας μιλάει. Επιθυμεί να τον ακούμε και να μην τον προσπερνάμε. Αν ακούς μια χαζομάρα, δοκίμασε να γελάσεις βλέποντας και τη δική σου χαζομάρα μέσα από τη ξένη. Κάτι θα σου υπενθυμίσει και για σένα. Μην γίνεις υπερόπτης όσο αυτό βελτιώνεσαι.

Όλοι έχουν την δική τους οπτική. Η επικοινωνία χάνεται στην μετάφραση. Λείπει ένα κομματάκι πληροφορία. Για να καταπολεμήσουμε τις αρνητικές πλευρές οφείλουμε πρώτα να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ ευθυνόμαστε για την διαιώνιση τους. Ανεχόμαστε περισσότερο την ματαίωση παρά την αλλαγή προς το καινούργιο. Δες και παρατήρησε τον εαυτό σου. Γκρινιάζεις; Είσαι εσύ αυτός που δημιουργεί θέματα; Απάντησε ειλικρινά.

Αν απάντησες καταφατικά έχω να σου πω ότι ο άνθρωπος που γκρινιάζει μένει αδρανής και αυτό γιατί η γκρίνια, του στερεί πολλή από την ενέργεια που χρειάζεται προκειμένου να αλλάξει από μέσα προς τα έξω. Η ζωή είναι μια εξερεύνηση και το νόημα της βρίσκεται στην εξέλιξη! Να γελάς λοιπόν. Σου πάει! Μην παίρνεις την ζωή τόσο στα σοβαρά! Απόλαυσε την! Είναι υπέροχη! Πρώτα έχει μαθήματα, και μετά έρχεται η πληρωμή των όσων κατανόησες. Εκεί βρίσκεται το δώρο. Το παραμύθι σου υλοποιείται! Ότι απορρέει από σένα, επιστρέφει σε σένα!

Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα blog της Σόφης Πασχάλη στο okmag.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ