Η περίοδος της νηστείας έχει ήδη ξεκινήσει. «Είναι αρκετά γνωστό πως η περίοδος της νηστείας προσφέρει την απαραίτητη κάθαρση στον οργανισμό ως προς τις τοξίνες και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα» αναφέρει στο okmag η διατροφολόγος Βάνα Κροντήρη.

«Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να προσέξουμε κάποια πράγματα αυτές τις μέρες έτσι ώστε να μην πέσουμε σε συγκεκριμένες διατροφικές παγίδες που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε το σώμα μας από ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή και να προσλάβουμε σωματικό βάρος».

Οι διατροφικές παγίδες της νηστείας

  1. Σε μια διατροφή νηστείας συνήθως απουσιάζει η ζωική πρωτεΐνη με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε το αίσθημα της πληρότητας (κορεσμός) και να πεινάμε αρκετά πιο γρήγορα.  Πώς θα αποφευχθεί αυτό; Δημιουργήστε εσείς πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας συνδυάζοντας π.χ. τα όσπρια πού κατά το ήμισυ αποτελούνται από φυτική πρωτεΐνη με άμυλο. Δηλαδή: Φακόριζο, αρακά με ρύζι και διάφορα λαχανικά, ρεβίθια με 1 φέτα ψωμί ολικής, οσπριοσαλάτες που να αναμειγνύονται τα όσπρια με καλαμπόκι ή κους κους ή πατάτες κλπ.
  2. Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην ποσότητα ειδικών νηστίσιμων τροφίμων. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών λιπαρών όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, το ταχίνι, ο χαλβάς, τα νηστίσιμα τυριά και το αβοκάντο, τα οποία μπορεί να είναι θρεπτικές και υγιεινές επιλογές όμως είναι ικανά σε μεγάλη ποσότητα να αυξήσουν το σωματικό μας βάρος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τα τρόφιμα με υψηλό ποσοστό υδατανθράκων όπως το ψωμί, τα όσπρια, το ρύζι κλπ.
  3. Με την απουσία κρέατος είναι πιθανό να δημιουργηθούν ελλείψεις σε σίδηρο, βιταμίνη B12 και φεριτίνη.  Εντάξτε τροφές οι οποίες ενισχύουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Τέτοιες τροφές είναι εκείνες που έχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, οι πολύχρωμες πιπεριές και οι ντομάτες. Όταν οι συγκεκριμένες αναμειγνύονται με τρόφιμα που έχουν μη αιμικό σίδηρο όπως το σπανάκι, τα όσπρια, το μπρόκολο, οι γλυκοπατάτες κ.α. τότε ο σίδηρος απορροφάται καλυτέρα από το έντερο.
  4. Μπορεί τα γαλακτοκομικά και το ψάρι να μην έχουν την τιμητική τους στην νηστεία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές ως προς την πρόσληψη ασβεστίου. Τα φυτικά γάλατα π.χ. γάλα αμυγδάλου, το τόφου, τα ρεβίθια, το σπανάκι και η ρόκα είναι μερικά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο τα οποία θα είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια σου για μια πετυχημένη διατροφή νηστείας.

«Εάν θέλετε η φετινή σας νηστεία να είναι πετυχημένη ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα έχετε πέτυχει τον στόχο σας» καταλήγει η διατροφολόγος του Balanced Diet.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ