Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει να ζούμε μια λειτουργική ζωή. Ζούμε τη ζωή μας λειτουργικά όταν νιώθουμε ότι ρέει αβίαστα, ότι δεν βιαζόμαστε συνέχεια, δεν προχωράμε μέσα από το άγχος αλλά από ένα ευχάριστο «σπρώξιμο» που δίνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Όταν έχουμε τη σωματική και την πνευματική ενέργεια να βγάλουμε εις πέρας την καθημερινότητα μας. Την ψυχική ανθεκτικότητα να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Ακούγεται πολύ πιο δύσκολο από ό,τι πράγματι είναι. Και αυτό γιατί είναι καθαρά στο δικό μας χέρι να κάνουμε τις επιλογές και να αποκτήσουμε τις συνήθειες που θα δώσουν αυτήν την νότα «λειτουργικότητας» στη ζωή μας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η λειτουργική ιατρική ή η λειτουργική διατροφή είναι εδραιωμένες επιστήμες.

Πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε; Να τρεις απλοί τρόποι να κάνουμε πιο λειτουργική τη ζωή μας:

  • Αναγνωρίζουμε τις συνήθειες που μας «σαμποτάρουν»

Ένας τρόπος να βάλουμε τη λειτουργικότητα στην ζωή μας είναι να αναγνωρίσουμε τις συνήθειες που έχουμε και δεν μας εξυπηρετούν. Μπορεί να είναι το κάπνισμα ή η ώρα που έχουμε επιλέξει να κάνουμε γυμναστική και μας περιπλέκει όλο το πρόγραμμα. Ασυνείδητα επιλέγουμε συμπεριφορές και συνήθειες που τελικά μόνο άγχος μας προκαλούν. Προτείνω να τις σημειώσετε σε μια λίστα με καθαρά και μεγάλα γράμματα για να είναι απόλυτα κατανοητές. Το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς μπορούμε να τις περιορίσουμε ή ακόμα καλύτερα να τις αποβάλλουμε από τη ζωή μας. Είναι θέμα απόφασης και εναλλακτικής. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε που θα αντικαταστήσει το αγχωτικό και το περίπλοκο με κάτι πιο λειτουργικό;

  • Οραματιζόμαστε την ιδανική καθημερινότητα

Ποια είναι η τέλεια, η πιο αβίαστη και ευχάριστη καθημερινότητα που μπορούμε να φανταστούμε; Από αυτό το τέλειο σενάριο υπάρχουν σίγουρα 3 με 5 εικόνες που μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας από αύριο. Για να πετύχουμε την εφαρμογή τους στην τωρινή μας καθημερινότητα είναι βασικό να το βάλουμε σαν στόχο. Για παράδειγμα, ένα ιδανικό στοιχείο μπορεί να είναι το περπάτημα για 30’ κάθε μέρα. Ας ξεκινήσουμε με στόχο τις 3 φορές την εβδομάδα. Σας υπόσχομαι ότι αν βάλετε έναν ρεαλιστικό στόχο και πεισμώσετε, θα το καταφέρετε πολύ νωρίτερα από αυτό που πιστεύετε!

  • Επιστρατεύουμε τα νέα μας εφόδια

Τέλος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα νέα προσόντα, τις γνώσεις, τα εφόδια που θα χρειαστούμε για να εντάξουμε αυτές τις λειτουργικές συνήθειες στη ζωή μας. Μπορεί να είναι ένα τηλεφώνημα για να μάθουμε το πρόγραμμα του γυμναστηρίου ή η εγγραφή μας σε μια πλατφόρμα αυτό-βελτίωσης που θα μας βοηθήσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δύο είναι τα σιγουράκια. Πρώτον, ότι εσείς γνωρίζετε τι θα χρειαστείτε για να «φτάσετε» στον ιδανικό προορισμό. Δεύτερων, ότι είναι καθαρά θέμα επιλογών (που και αυτές είναι στο δικό σας χέρι). Τι απομένει λοιπόν; Να το πάρετε απόφαση!

Η Μαλού Λαρσινού είναι Health & Wellness Lifestyle Coach, συν-ιδρύτρια του namatribe.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ