Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε στο οkmag για το σύνδρομο Μινχάουζεν, το Factitious disorder, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της συγκεκριμένης διαταραχής. Όπως τόνισε ο ειδικός «ο όρος προέρχεται από τον Γερμανό βαρόνο Μινχάουζεν που συνήθιζε να εξιστορεί διάφορα ανδραγαθήματα από τον πόλεμο που δεν συνέβησαν ποτέ. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, προσπαθούν να επινοήσουν διάφορες αρρώστιες και πολλές φορές τις προκαλούν αυτές τις αρρώστιες, πηγαίνουν σε γιατρούς σε ψυχολόγους σε διαφορετικές ειδικότητες, παίρνουν τα αποτελέσματα, τα αποτελέσματα είναι ως επί το πλείστον αρνητικά, εκείνοι όμως εξακολουθούν να πιστεύουν πως είναι άρρωστοι, δημιουργούν προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να τραβούν την προσοχή των άλλων, ώστε όσοι είναι δίπλα τους να ασχολούνται μαζί τους. Με λίγα λόγια πρόκειται για μια ψεύτικη αρρώστια που την έχουν επινοήσει και την προκαλούν τα άτομα με σκοπό να έχουν την προσοχή, το ενδιαφέρον και τον οίκτο των άλλων».

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου 

Ο Δημήτρης Σούρας ξεκαθαρίζει: «Όταν το σύνδρομο δεν αφορά σε εκείνους αλλά για το περιβάλλον τους, για γονείς, για παιδιά κλπ., τότε το ονομάζουμε σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου. Είναι η ίδια ακριβώς πάθηση αλλά αφορά σε άλλα άτομα. Δηλαδή μιλάμε για περιπτώσεις που προσπαθούν να βρουν αρρώστιες σε άλλα άτομα, επιδιώκουν να ενημερώνονται για αυτές, πάνε σε γιατρούς, ασχολούνται, κρύβουν από γιατρούς πως έχουν ήδη επισκεφτεί άλλους γιατρούς. πολλές φορές κρύβουν και το κομμάτι της νοσηλείας. Δηλαδή μπορεί να έχουν νοσηλευτεί και να μην το πουν. Μπορούν να έχουν στα χέρια τους αρνητικά αποτελέσματα σε ιατρικές εξετάσεις αλλά παρόλα αυτά να πηγαίνουν σε άλλο γιατρό, χωρίς να τον ενημερώσουν φυσικά. Και βάζουν ξανά στην ίδια διαδικασία τους συγγενείς, τα παιδιά τους κλπ. Είναι ένας φαύλος κύκλος επικίνδυνος».

«Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο»

«Το χειρότερο από όλα είναι πως παίρνοντας διάφορες γνώμες που τις περισσότερες φορές είναι άσχετες ή εφαρμόζοντας δικές τους μεθόδους, επεμβαίνουν ιατρικά στην υγεία ενός ατόμου και μπορεί να προκαλέσουν και κίνδυνο», επισημαίνει ο ειδικός. Και συνεχίζει: «Μπορεί να δώσουν ένα φάρμακο που δεν ενδείκνυται, να βγάλουν μια γνώμη μόνοι τους., Μπορεί να πάρουν όλα τα συμπτώματα μαζί και να αποφασίσουν πως αυτοί είναι που ξέρουν πώς να θεραπεύσουν την ασθένεια, άρα επεμβαίνουν στην υποτιθέμενη αρρώστια με δικές τους γνώμες και φυσικά είναι ικανοί να προκαλέσουν κακό στο άτομο με το οποίο ασχολούνται».

«Είναι σπάνιο φαινόμενο»

Για τον Δημήτρη Σούρα, «είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαγνωστεί αυτό το σύνδρομο. Στην 36χρονη καριέρα μου έχω δει μόλις πέντε τέτοια σύνδρομα. Τα καταλαβαίνεις όταν έρθεις σε επαφή μαζί τους και αφορούν το ίδιο το άτομο. Το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου είναι ακόμη πιο δύσκολο να το καταλάβεις. Είναι σπάνιο φαινόμενο. Δεν είναι κάτι καθημερινό και κοινό… Για εμάς τους ψυχιάτρους όχι τόσο, το ξέρουμε το έχουμε διαβάσει. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γιατροί έχουν απέναντι τους έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για την υγεία των γονιών των παιδιών τους. Πώς μπορούμε να μπούμε στο μυαλό τους και να καταλάβουμε πως πρόκειται για το Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου; Αυτό γίνεται μελλοντικά. Όταν αρχίζουν να βγαίνουν φάκελοι και εξετάσεις και πάλι εξετάσεις. Και είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που μιλάνε και υπάρχει και επέμβαση προσωπική και τους βλέπεις να έχουν βγάλει το δικό τους πόρισμα».

«Υπάρχουν άτομα με σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου και στην Ελλάδα»

Ο Δημήτρης Σούρας δεν θυμάται κάποια περίπτωση με σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου παγκοσμίως, όμως δηλώνει πως «οπωσδήποτε θα υπάρχουν, όπως θα υπάρχουν και στην Ελλάδα, σε παιδοψυχιατρικές κλινικές σίγουρα. Καμία τέτοια υπόθεση δεν έχει καταγραφεί και δεν έχει απασχολήσει ποτέ την κοινή γνώμη, Εμείς οι ψυχίατροι εάν δεν έχουμε εξετάσει κάποιον, εάν εν έχουμε τον άλλον απέναντί μας, είναι αυθαίρετο να βγάλουμε συμπέρασμα. Πολλά πράγματα μοιάζουν , αλλά και πολλά πράγματα δεν μοιάζουν μεταξύ τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ