Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που την περίοδο των πασχαλινών γιορτών έχουν στο μυαλό το παιδί τους καθώς από μια «λάθος» επιλογή βρέθηκε να μην έχει επαφή με τον νονό ή τη νονά του.

Τις μέρες λοιπόν που τα περισσότερα παιδιά παίρνουν ένα δώρο και μια λαμπάδα, κάποια από αυτά καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματα θυμού και ζήλιας ενώ οι γονείς τους αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για την απουσία του νονού.

Η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου δηλώνει σχετικά στο okmag: «Πολλοί γονείς αγνοούν τις επιπτώσεις που φέρει η επιλογή του νονού στην ψυχολογία του μικρού τους καθώς με την πάροδο των χρόνων αυτός ο άνθρωπος μπορεί να είναι απών. Ο άνθρωπος που επιλέγουμε να βρεθεί στη ζωή του παιδιού μας με τον ρόλο του νονού, πρέπει να είναι κάποιος που νιώθουμε ότι θα λειτουργήσει ως συνοδοιπόρος και όχι απλά ένα πρόσωπο που θα εμφανίζεται μόνο τις γιορτές. Στις χειρότερες περιπτώσεις ούτε και σε αυτές».

Τι μπορούν όμως οι γονείς να κάνουν αν το «κακό» έχει ήδη γίνει: «Το πιο σημαντικό είναι να του πούνε την αλήθεια με απλά λόγια. Είναι καλό να εξηγήσουν στα παιδιά την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και να τους αποκαλύψουν τους λόγους που έπαψαν οι νονοί τους να επικοινωνούν. Παράλληλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στο παιδί σας το ίδιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για συμπεριφορές τρίτων ή ακόμα και των γονιών του».

Προχωρώντας στην πράξη η Νέλλη Θεοδοσίου αποκαλύπτει τεχνικές που θα δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις στο παιδί το Πάσχα διώχνοντας μακριά το αίσθημα της απώλειας του νονού: «Ο γονέας μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο παιδί του να επιλέξει τόσο τη λαμπάδα του όσο και αυτές των ενηλίκων της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει ενεργό ρόλο στις διαδικασίες και τα έθιμα των γιορτών και δημιουργει ευχάριστες οικογενειακές αναμνήσεις.

Παράλληλα οι γονείς μπορούν να του δώσουν την ευκαιρία να επιλέξει εκείνο ένα πρόσωπο που αγαπά και θα ήθελε να το εντάξει στο έθιμο της λαμπάδας. Έπειτα να ρωτήσουν μαζί αυτό το πρόσωπο αν είναι διατεθειμένο να μοιραστεί αυτές τις όμορφες στιγμές με το παιδί. Στο τέλος θα δούνε πως μπορεί ο νονός να είναι απών αλλά ο νονός που επιλέχθηκε από το ίδιο το παιδί θα είναι παρών από επιλογή τόσο δική του όσο και του μικρού τους».

Η ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου διατηρεί γραφείο στην οδό Ορμινίου 12 στα Ιλίσια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ