Όταν μιλάμε για το ανοσοποιητικό σύστημα στην ουσία αναφερόμαστε στην ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τους εξωτερικούς «εχθρούς» που εισέρχονται στο σώμα όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δε λειτουργεί σωστά είμαστε περισσότερο ευάλωτοι σε οποιοδήποτε εξωτερικό «εχθρό» εισέλθει στον σώμα μας αλλά επιρρεπείς και σε παθογένειες αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού οδηγεί τα λεμφοκύτταρα σε αδυναμία αναγνώρισης των «καλών» και «κακών» κυττάρων με αποτέλεσμα να επιτίθενται σε όλα, δηλαδή ο οργανισμός επιτίθεται στον ίδιο του τον εαυτό. Πώς όμως η άσκηση και η σωστή διατροφή μπορούν να θωρακίσουν την οργανική άμυνα;

Άσκηση για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Ξεκινώντας από την άσκηση είναι τεκμηριωμένο πως κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη γυμναστική παράγονται διάφορες ορμόνες. Αυτές είναι οι ενδορφίνεςσεροτονίνηαυξητική ορμόνητεστοστερόνηοιστρογόνααδρεναλίνηθυροξίνη κα. Οι ορμόνες αυτές λειτουργούν αγχολυτικά, αναβολικά και μεταβολικά αλλά παράλληλα ενισχύουν και την απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης καταπολεμά τις φλεγμονές που δημιουργούνται στο σώμα από διάφορους παράγοντες, όπως το στρες και οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην καταστολή της άμυνας του οργανισμού και της ομαλής λειτουργία του ανοσοποιητικού γενικότερα.

Η διατροφή συμβάλει στην καλή υγεία

Σχετικά με τη διατροφή υπάρχουν πλέον ισχυρές συστάσεις από πολλούς ενδοκρινολόγους και κλινικούς διαιτολόγους για τον περιορισμό κατανάλωσης υψηλά επεξεργασμένων τροφών και ζάχαρης. Οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές (αλλαντικά, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, πατατάκια, junk food κλπ.), περιέχουν τα λεγόμενα trans λιπαρά τα οποία έχουν οδηγήσει σε έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων τις τελευταίες δεκαετίες γιατί προκαλούν φλεγμονές στο σώμα. Η ζάχαρη από την άλλη “τρέφει” τα αυτοάνοσα, αποπροσανατολίζοντας τα κύτταρα του οργανισμού. Η απορρύθμιση του ανοσοποιητικού αποδυναμώνει φυσικά και την δυνατότητα του να αντιμετωπίζει τους εξωτερικούς εισβολείς του σώματος με αποτέλεσμα να αρρωσταίνεις συχνότερα από ιώσεις και κρυολογήματα.

Στον αντίποδα θα βρούμε διατροφικούς συμμάχους που μπορούν να αναστρέψουν την οξειδωτική ενέργεια των φλεγμονών και αυτοί είναι οι τροφές που περιέχουν βιταμίνες και χημικά στοιχεία που βοηθούν στην παραγωγή ορμονών που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δύο πολύ σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη D και ψευδάργυρος. Η βιταμίνη D υποστηρίζει τη λειτουργία της θυροξίνης, ορμόνη που παράγεται στο θυρεοειδή αδένα η οποία είναι υπαίτια για τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και τον έλεγχο του σωματικού βάρους αλλά βοηθά σημαντικά και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού ρυθμίζοντας τις κυτταρικές ενέργειες των λεμφοκυττάρων. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πανίσχυρο χημικό στοιχείο με υπερπολλαπλάσια αντιοξειδωτική δράση από τη βιταμίνη C με αποτέλεσμα να παρέχει ισχυρή προστασία από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι ο κρόκος του αυγού, λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, γιαούρτι και αμύγδαλα. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι το μοσχαρίσιο κρέας, οστρακοειδή όπως στρείδια και καβούρια και τα αμύγδαλα.

Επειδή λοιπόν η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία ένταξε στην καθημερινότητα σας την άσκηση και την κατάλληλη διατροφή για να διατηρείτε τη λειτουργία του πολύτιμου ανοσοποιητικού σου συστήματος σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα μυστικά ευεξίας από την Εύα Λεούση στο Nutrifit.