Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το φθινόπωρο πως τα μαλλιά τους πέφτουν με μεγαλύτερη συχνότητα ή ποσότητα το φθινόπωρο.

Ποιος είναι ο λόγος που θα μαλλιά πέφτουν περισσότερο το φθινόπωρο;

«Η λεγόμενη εποχιακή τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά, ειδικά στις γυναίκες», λέει ο Δρ. Κριστιάν Μέρκελ στο Glamour. «Και στην πραγματικότητα συμβαίνει την ίδια εποχή του χρόνου, στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο».

Η ακριβής αιτία δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά υπάρχουν ορισμένες θεωρίες. Αν λάβουμε υπόψη μας τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, τα μαλλιά μας εξακολουθούν να είναι το «τρίχωμά» μας και όπως συμβαίνει στα ζώα και αλλάζουν τρίχωμα, να υπάρχει και σε εμάς.

Μια άλλη άποψη είναι ότι η εποχική τριχόπτωση μπορεί να είναι θαμμένη στο DNA μας. «Δεδομένου ότι η τριχόπτωση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε πολλές γυναίκες, η υπόθεση είναι ότι αυτό εδράζεται στα γονίδιά τους τους», λέει.

Γιατί συμβαίνει;

Είναι όλα θεωρίες σε αυτό το σημείο, αλλά θα μπορούσε να συνδεθεί με το πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά μας.

«Η πτώση των μαλλιών το φθινόπωρο σχετίζεται επίσης με τις φάσεις ανάπτυξης της τρίχας», λέει ο δερματολόγος. «Κάθε τρίχα περνάει από δύο φάσεις ανάπτυξης: τη φάση της ζωής και τη φάση ηρεμίας».

Στη ζωντανή φάση (φάση αναγέννησης), τα μαλλιά μεγαλώνουν για χρόνια. Και το 90% των μαλλιών μας είναι σε αυτή τη φάση. Το άλλο 10% βρίσκεται στη φάση ηρεμίας (τελογενής φάση), η οποία διαρκεί περίπου δύο έως τέσσερις μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η ρίζα της τρίχας αναγεννάται.

«Κανονικά, η εναλλαγή των φάσεων ανάπαυσης και ζωής με τη συνοδευτική τριχόπτωση δεν είναι αισθητή, αφού ο ίδιος αριθμός τριχών παραμένει πάντα στο κεφάλι», εξηγεί η Δρ Μέρκελ. «Στα τέλη του καλοκαιριού και τους φθινοπωρινούς μήνες, ωστόσο, πολλές γυναίκες έχουν περισσότερα μαλλιά στην τελογενή φάση».

Η πιο εύλογη εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται στις εποχές. «Το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περισσότερα μαλλιά για αντηλιακή προστασία, επομένως οι τρίχες παραμένουν πιο μακριές. Προς το τέλος του χρόνου —με χαμηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία— τα μαλλιά πέφτουν».

Πόσο διαρκεί η τριχόπτωση το φθινόπωρο;

«Κανονικά οι ασθενείς παρατηρούν αυξημένες τρίχες στη βούρτσα μαλλιών για έναν έως τρεις μήνες. Μετά την περίοδο αλλαγής, νέα μαλλιά σχηματίζονται ξανά από τους θύλακες των τριχών».

Τι μπορείς να κάνεις αν χάνεις πολλά μαλλιά το φθινόπωρο;

  • Υπάρχουν σαμπουάν που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των νέων τριχών.
  • Αν παρουσιάζετε απώλεια μαλλιών το φθινόπωρο, θα πρέπει να αρχίσετε να προσθέτετε σχετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών από το καλοκαίρι.
  • Αυτό ισχύει και για τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην υγεία και την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Ένας πολύ γνωστός παράγοντας για την ενίσχυση των μαλλιών είναι ο ψευδάργυρος, για παράδειγμα. Ο ψευδάργυρος υπάρχει επίσης φυσικά στη διατροφή. Τα τρόφιμα με ψευδάργυρο περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν κάποιος χάνει περισσότερες από 100 τρίχες την ημέρα για διάστημα 2-4 εβδομάδων θα ήταν καλό ωστόσο να συμβουλευτεί κάποιον δερματολόγο για να ελεγχθεί αν πρόκειται για κάποιον διαφορετικό τύπο τριχόπτωσης.

Διαβάστε επίσης:

Η Αθηνά Οικονομάκου αποκάλυψε πώς αντιμετωπίζει την τριχόπτωση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ