Οι ιώσεις τον τελευταίο μήνα «θερίζουν» ενήλικες αλλά κυρίως τα παιδιά με πρωταγωνίστρια σε όλη αυτή την κατάσταση τη γρίπη. Οι ιώσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη βασικών φαρμάκων, ταλαιπωρούν εδώ και περίπου ένα μήνα πολλές ελληνικές οικογένειες. Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση; Ο γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης αποκαλύπτει στο okmag ότι την τελευταία βδομάδα έχουμε ανατροπή με τον κορονοϊό να επικρατεί ξανά ακόμα και σε μωρά δυο μηνών.

Διαβάστε όσα δήλωσε ο Σπύρος Μαζάνης στο okmag!

Tις τελευταίες ημέρες έχει αλλάξει το προφίλ των ιώσεων και εκεί που επικρατούσε η γρίπη Η1Ν1 και Η3Ν2, έχει πάρει τώρα κεφάλι ο κορονοϊός. Νοσούν ολόκληρες οικογένειες γονείς και παιδιά και μάλιστα πολύ μικρά παιδιά δυο μηνών, τεσσάρων μηνών. Ταλαιπωρούνται οικογένειες. Επικρατεί ο κορονοϊός πάλι ίσως λόγω του συγχρωτισμού των γιορτών. Σαφώς υπάρχει ακόμα γρίπη αλλά αυτή την τελευταία βδομάδα επικράτησε ο κορονοϊός λόγω του ότι επί 1,5 μήνα νοσούσαν όλοι από γρίπη.

Ποια είναι η συμβουλή σας στους γονείς που βλέπουν τα πρώτα συμπτώματα στα παιδιά τους; Τι πρέπει να κάνουν άμεσα;

Η σύσταση μας ε΄θναι με τα πρώτα συμπτωματα οποιαδηποτε νόσησης, βήχα πυρετό κακουχία ανορεξία να παίρνουν αμέσως τον παιδίατρο για τις πρώτες οδηγίες και να μην πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γιατί ασφυκτιούν. Θα περιμένουν ώρες και μπορεί να κολλήσουν κάτι άλλο από τα άλλα παιδιά.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία των γονιών με τα φάρμακα τις προηγούμνε μέρες, έχει ομαλοποιηθεί; Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Όχι δεν έχουν ομαλοποιηθεί τα πράγματα. η καθημερινότητά μας είναι πάρα πολύ δύσκολη και των παιδιάτρων και των γονιών. Όταν γράφουμε ένα φάρμακο δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα βρουν οι γονείς. Και όταν είναι ανοιχτά τα φαρμακεία επικοινωνούμε και ξέρουμε αν τα έχουν. Αν όχι τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί αν πρέπει να ξεκινήσει ένα παιδάκι άμεσα μια θεραπεία δεν μπορούμε να την ξεκινήσουμε καθώς υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μη το βρεί ο γονιός στο φαρμακείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ