Λένε, «Είσαι αυτό που τρως». Και τα τρόφιμα που περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας έχουν βαθιά επίδραση στο σώμα μας. Μπορούν όμως ορισμένες τροφές να ενισχύσουν και την υγεία του μυαλού μας; Αποδεικνύεται ότι ορισμένες τροφές μπορούν πράγματι να βοηθήσουν στις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. «Διαφορετικές διατροφές έχουν προταθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου και έχουμε ισχυρά στοιχεία για ορισμένες», λέει ο ειδικός στη μνήμη και υγεία του εγκεφάλου Μπάμπακ Τούσι.

Ειδικά καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας περνάει από ορισμένες αλλαγές. Ένα πράγμα που συμβαίνει, σημειώνει ο Δρ. Τούσι, είναι οι αλλαγές της λευκής ουσίας στον εγκέφαλό μας, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας μεταδίδει πληροφορίες στο υπόλοιπο σώμα μας. Επιπλέον, υπάρχει μείωση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό μας – το τμήμα του εγκεφάλου σας που ελέγχει την επεξεργασία και τη σκέψη.

Ευτυχώς, έχει βρεθεί ότι διάφορες δίαιτες και τροφές βοηθούν στην επιβράδυνση του εκφυλισμού του εγκεφάλου και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.

Μπορούν ορισμένες διατροφές να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου;

Ορισμένες δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία. Η μεσογειακή διατροφή – η οποία επικεντρώνεται σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ελαιόλαδο – είναι γνωστή ως υγιεινή για την καρδιά. Αλλά μπορεί επίσης να είναι καλή για τον εγκέφαλό σας, ελαχιστοποιώντας τις αλλαγές λευκής και φαιάς ουσίας.

«Βρέθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει επίσης τις αλλαγές της λευκής ουσίας», λέει ο Δρ Τούσι.

Μια άλλη συχνά συνιστώμενη δίαιτα, η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH, η οποία αναπτύχθηκε για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η δίαιτα MIND εστιάζει σε τροφές που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως τα ψάρια και τα μούρα, ενώ αντιστέκεται σε τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, τα γλυκά και το γρήγορο φαγητό.

Η αποκοπή των προφλεγμονωδών τροφών και των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να τονώσει τον εγκέφαλό σας και επίσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καταστάσεων όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.

«Παρόμοια με τη Μεσογειακή Διατροφή, η δίαιτα MIND μπορεί να αυξήσει τον συνολικό όγκο του εγκεφάλου σας», λέει ο Δρ Τούσι.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να δεσμευτείτε σε μια εντελώς νέα δίαιτα, η ενσωμάτωση ορισμένων τροφών στα γεύματά σας μπορεί να έχει πολλά οφέλη.

3 ήδη τροφών που θα βοηθήσουν την μνήμη σας και την υγεία του εγκεφάλου

Ψάρια

Χρήσιμο «καύσιμο» για τον εγκέφαλο τα ψάρια είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και εξαιρετικά ευεργετικά για τη μάθηση και τη μνήμη.

«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα ψάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του εκφυλισμού του εγκεφάλου», λέει ο Δρ. Tousi. «Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην έκπτωση της μνήμης στους ηλικιωμένους».

Καθώς μεγαλώνετε, η φαιά ουσία του εγκεφάλου σας – η οποία βοηθά στην επεξεργασία της μνήμης – μειώνεται φυσικά. Τα καλά νέα είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στα ψάρια μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην αύξηση του όγκου της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου σας.

Μερικά παραδείγματα ψαριών και προϊόντων θαλασσινών που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:

 • Σολομός
 • Τόνος
 • Ρέγγα
 • Σαρδέλες

Μούρα

Βάλτε χρώμα στο πιάτο σας. Βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας περιέχουν διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που είναι ένας καλός τρόπος για να έχετε μια ισορροπία διατροφής για το σώμα και τον εγκέφαλό σας. Τα μούρα βρίσκονται στη λίστα των συνιστώμενων φρούτων που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας στο πλαίσιο της δίαιτας MIND λόγω της πηγής βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών που περιέχουν.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μούρα μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση.

Μερικά νόστιμα μούρα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:

 • Blueberries
 • Φράουλες
 • Βατόμουρα

Σιτηρά ολικής άλεσης

Μια άλλη ανταλλαγή τροφίμων που θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου είναι η αλλαγή επεξεργασμένων υδατανθράκων με δημητριακά ολικής αλέσεως. Μαζί με άλλα οφέλη για την υγεία, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου λόγω του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται στο σώμα σας.

Σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σύνθετοι υδατάνθρακες που διασπώνται πιο αργά στο σώμα σας και τα σάκχαρά τους απελευθερώνονται σταδιακά, κάτι που είναι καλό.

«Μόλις τρώτε λευκό ψωμί, διασπάται γρήγορα σε ζάχαρη», εξηγεί ο Δρ Τούσι. «Το ψωμί ολικής αλέσεως όχι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που απελευθερώνουν ζάχαρη πολύ γρήγορα στο σώμα σας. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως διασπώνται πιο αργά, έτσι η ζάχαρη απελευθερώνεται σταδιακά, επιτρέποντας στο σώμα σας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά».

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τους απλούς υδατάνθρακες με σιτηρά ολικής αλέσεως και να βάλετε στη διατροφή σας:

 • Μαύρο ρύζι
 • Κινόα
 • Πίτουρο βρώμης
 • Ψωμί ολικής αλέσεως
 • Ζυμαρικά ολικής αλέσεως
 • Φαγόπυρο

Πηγή: health.clevelandclinic.org