Με βραδιά με σμυρνέικα αρώματα και μνήμες πέρασαν όσοι βρέθηκαν στο Charme de Smyrne όπου εκεί η Μάρα Μεϊμαρίδη γιόρτασε μαζί με καλούς φίλους και δημοσιογράφους τα εκατό χρόνια από «το Μποτέ της Ευταλίας»!

Η Μάρα Μεϊμαρίδη με τη βοήθεια του καλού της συνεργάτη Γιώργου Παπευσταθίου, αναβίωσε τις παλιές σμυρνέικες συνταγές της θείας Ευταλίας της Σμυρνιάς, με τα σπιτικά καλλυντικά. Το πρώτο “Μποτέ της Ευταλίας” ξεκίνησε στη Σμύρνη το 1889! Σε ένα δίπατο σμυρναίκο σπίτι, στο Καρτιέ, η Ευταλία, έστησε το “Μποτέ” της, όπου έφτιαχνε τα καλλυντικά της εποχής. Καιμάκια, Ζελέτια, πομάδες, πούδρες, σαβόνες, βάλσαμα, ελιξίρια.


Στο βιβλίο Οι Μάγισσες της Σμύρνης, η Μάρα Μεϊμαρίδη, περιγράφει την Ευταλία και το Μποτέ της. «Το Μποτέ αρχικά ήταν ένα πανέρι γεμάτο καϊμάκια και μυρωδικά που κατασκεύαζαν στο ίδιο δωμάτιο πάνω σε μία τάβλα. Κατίνα και Ευταλία έφτασαν πάμφωτες στη Σμύρνη από Καππαδοκία το 1887. Με τη Φούλα του Μπαρμπέρη και τη Μεμέτα, στους μαχαλάδες της Σμύρνης, έφτιαχναν καϊμάκια (κρέμες) ζηλευτά και τα πουλούσαν στα μπάνια της Ντιάνας και στα χαμάμ. Τα υλικά ήταν αφρόγαλα, τσάγαλα, κατσικίσια κρέμα, λίπος βασιλικό, βότανα, χαμομήλι μαγιάτικο, λάδι μακασάρι, κίτρα, λεμονανθοί…κ.α.»


Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Σπύρος Μπιμπίλας, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιάννης Κεντ, Μαρί Κωνσταντάτου, Νίκος Αποστολόπουλος, Ελένη Τσολάκη, Λένα Νίτσου-Ψαθά, Φαίη Σπανού, Δημήτρης Γιώτης, Μαίρη Αυγερινοπούλου, Κορύνα Μανταγάρη, Τίνα Σγουροπούλου, Βασίλης Νάτσιος, Μαρία Ρουμελιώτου, Άννα Ζηρδέλη, Θάνος Ξάνθος, Παναγιώτης Βαζαίος κ.α.

Δείτε φωτογραφίες από τη βραδιά

Ελένη Τσολάκη, Μάρα Μεϊμαρίδη
Η Μαρί Κωνσταντάτου με τη Μάρα Μεϊμαρίδη
Μαρί Κωνσταντάτου, Κατερίνα Γκαγκάκη
Σπύρος Μπιμπίλας, Μάρα Μεϊμαρίδη, Άννα Ζηρδέλη
Η Ελένη Τσολάκη με την Λένα Νίτσου – Ψαθά
Μαρία Ρουμελιώτου, Γιώργος Παπαευσταθίου, Μάρα Μεϊμαρίδη, Βασίλης Νάτσιος.
Ο Γιώργος Παπαευσταθίου με την Μάρα Μεϊμαρίδη και την Μαίρη Αυγερινοπούλου
Μάρα Μεϊμαρίδη, Δημήτρης Γιώτης

Διαβάστε επίσης: Μάρα Μεϊμαρίδη: Το african style σπίτι της στο Nέο Ψυχικό – Video

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ