Η περίοδος του Πάσχα ξεκίνησε και σιγά σιγά προετοιμαζόμαστε να απολαύσουμε όμορφες στιγμές με φίλους και οικογένεια. Οι μέρες αυτές εκτός από μέρες ξεκούρασης, εξορμήσεων στο χωριό και στη φύση, εθίμων και παραδόσεων είναι συνδεδεμένες και με το φαγητό.

Είναι γνωστό πως πολλοί από εμάς τις ημέρες αυτές, ιδίως του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και κατά συνέπεια ταλαιπωρούμαστε από δυσπεψία, γαστρεντερικά προβλήματα, δυστυχώς ετησίως παρατηρείται ότι τις μέρες αυτές αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω αυξημένης κατανάλωσης λιπαρών. Αν είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί, ειδικά όσοι ταλαιπωρούνται με αυξημένες βιοχημικές τιμές όπως η χοληστερόλη και το ζάχαρο, θα μπορέσουν να ευχαριστηθούν τις γιορτές χωρίς απρόοπτα.  

Μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγουμε σχετικά προβλήματα ενώ ταυτόχρονα να μην στερηθούμε τίποτα, είναι οι παρακάτω:

  • Για όσους ακολουθούν τη νηστεία, αλλά και όχι μόνο, η μαγειρίτσα του Μ. Σαββάτου αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς προετοιμάζει, λόγω της χαμηλής ποσότητας πρωτεΐνης  και αυξημένων λαχανικών, το στομάχι μας να δεχτεί το μεγαλύτερης ποσότητας γεύμα που συνηθίζεται να καταναλώνεται την Κυριακή του Πάσχα.
  • Φροντίστε να ακολουθήσετε το διατροφικό σας πρόγραμμα όπως κάθε μέρα, καταναλώνοντας πρωινό, ενδιάμεσα γεύματα, γεύμα και δείπνο.
  • Την Κυριακή του Πάσχα, ξεκινήστε τη μέρα με ένα καλό πρωινό. Αυτό θα μπορούσε να είναι: ένα μπολ με δημητριακά και γάλα, μια φέτα ψωμί ή μαρμελάδα με ένα ποτήρι γάλα με ένα από τα πασχαλινά εδέσματα που είναι τα κουλουράκια ή το τσουρέκι.
  • Δεκατιανό και απογευματινό: Καλό θα ήταν για τις μέρες αυτές να περιορίσετε τα σνακ αποκλειστικά και μόνο σε φρούτα ή λαχανικά.
  • Στο γεύμα φροντίστε να γεμίσετε το πιάτο σας με σαλάτες. Η σαλάτα εκτός από το ότι μας χορταίνει, οπότε καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες κυρίως φαγητού, αποτελεί και πλούσια πηγή φυτικών ινών που διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Από το κρέας επιλέξτε ένα καθαρό από λίπος και πέτσα κομμάτι σε λογική ποσότητα. Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί καθώς το αρνί περιέχει περισσότερα λιπαρά. Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση των εντοσθίων στο κοκορέτσι και σε άλλα εδέσματα, γενικά δεν συστήνεται αλλά εφόσον είναι το εθιμοτυπικό καλό είναι να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες.
  • Το δείπνο της Κυριακής του Πάσχα καλό είναι να περιέχει φρούτα και λαχανικά και γενικότερα χαμηλές σε θερμίδες τροφές και ήπιες για το στομάχι, καθώς αυτό έχει επιβαρυνθεί από το γεύμα της ημέρας εκείνης.
  • Από γλυκά καλό είναι να τα αποφύγουμε ή να καταναλώσουμε πολύ μικρή ποσότητα, ιδανικά, το απόγευμα, μετά από ένα φρούτο.
  • Περιορίστε το αλκοόλ σε 1-2 ποτήρια κρασί ή μπύρα. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε τα αναψυκτικά τα οποία περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.
  • Προσπαθήστε γενικότερα τις μέρες που καταναλώνονται πολλές θερμίδες να συνδυάζετε ήπια άσκηση όπως το περπάτημα. Κάντε μια βόλτα με την παρέα σας στην εξοχή ή στην πόλη.
  • Τις επόμενες μέρες, μετά την Κυριακή του Πάσχα, καλό είναι να ακολουθήσουμε μια πιο ήπια και υγιεινή διατροφή με ψάρι, όσπρια ή λαδερά για να εξισώσουμε τα αυξημένα λιπαρά που καταναλώσαμε τις μέρες του Πάσχα.
  • Το νερό είναι πάντα σύμμαχος, ειδικά τις μέρες που παρεκκλίνουμε από το διαιτολόγιό μας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να ευχαριστηθούμε τα γιορτινά εδέσματα χωρίς να επηρεαστεί το βάρος ή η υγεία μας.

Tip: αν δεν σας αρέσει η παραδοσιακή συνταγή της μαγειρίτσας, μπορείτε εναλλακτικά να καταναλώσετε μια χορτοφαγική της εκδοχή αντικαθιστώντας τα εντόσθια με μανιτάρια υπό μορφή φρικασέ.

Καλό Πάσχα!

Από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Κατερίνα Χατζήρη (Nutrifit Diet Center).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ