Το καλοκαίρι είναι εδώ και το μπισκοτογλυκό ήταν πάντα το δροσερό και πεντανόστιμο γλυκό που έφτιαχνε κάθε καλοκαίρι η μαμά ή η γιαγιά μας! Σήμερα μέσα από τη συλλογή του Άκη Πετρετζίκη, έχουμε να σας προτείνουμε την πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή για γλυκό ψυγείου με μπισκότα που μπορείτε να φτιάξετε μέσα σε 20 λεπτά. Βέβαια θα πρέπει να κάνετε υπομονή καθώς θα χρειαστεί να παγώσει στο ψυγείο (συντήρηση) για δυο με τρεις ώρες
Υλικά που θα χρειαστούμε
350 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ, (50 τμχ.)
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
4 κρόκους, από μεσαία αυγά
1.200 γρ. γάλα πλήρες
100 γρ. κορν φλάουρ
1/2 κ.γ. αλάτι
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
140 γρ. βούτυρο
2 βανιλίνες
260 γρ. φυτική κρέμα, για ζαχαροπλαστική
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τους κρόκους, 1 λίτρο γάλα, το κορν φλάουρ, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο, και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει.
Ρίχνουμε τις βανιλίνες και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας, και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να κρυώσει καλά.
Βγάζουμε από το ψυγείο και ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να αφρατέψει και να γίνει λεία.
Για τη σύνθεση κάνουμε τα εξής βήματα
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα 200 γρ. γάλα, βουτάμε ένα-ένα τα μπισκότα (θα χρειαστούμε τα 45 για τις στρώσεις) για 1 δευτερόλεπτο και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα πυρέξ 25×33 εκ. μέχρι να φτιάξουμε την πρώτη στρώση. Η κάθε στρώση θα έχει περίπου 15 μπισκότα και δημιουργήσουμε συνολικά 3 στρώσεις μπισκότων.
Ρίχνουμε το 1/3 της κρέμας και την απλώνουμε με ένα κουτάλι σε όλη την επιφάνεια των μπισκότων.
Δημιουργούμε άλλη μια στρώση από μπισκότα βουτώντας τα ένα-ένα στο γάλα, και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να έχουμε 3 στρώσεις από μπισκότα και 3 στρώσεις από κρέμα.
Καλύπτουμε το πυρέξ με διάφανη μεμβράνη προσέχοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη φυτική κρέμα και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει σαντιγί.
Μεταφέρουμε τη σαντιγί στο πυρέξ πάνω από το γλυκό και την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Ρίχνουμε τον πολυκόφτη τα υπόλοιπα 5 μπισκότα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν τρίμματα.
Ρίχνουμε τα τρίμματα πάνω από τη σαντιγί ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνειά της.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δείτε το βίντεο:
Δείτε όλες τις συνταγές του Άκη Πετρετζίκη στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Εύκολη μους λεμόνι, έτοιμη σε 5 λεπτά!