Εύκολος, γρήγορος και εντυπωσιακός. Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο εντυπωσιακή και δοκιμασμένη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε αυτήν τη συνταγή. Δείτε τα tips του Άκη Πετρετζίκη για τον πιο εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας

Υλικά

Για το παντεσπάνι

3 ασπράδια

3 κρόκους

1 πρέζα αλάτι

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

140 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, ψιλοκομμένη

Για την γκανάζ

600 γρ. κουβερτούρα

400 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τον κορμό

30 γρ. κονιάκ

ζάχαρη άχνη

κεράσια, kirsch

φυσαλίδες

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλάτι και τα 30 γρ. ζάχαρη. Αυξάνουμε ταχύτητα μέχρι να σφίξει η μαρέγκα.

Χτυπάμε τους κρόκους με τα 50 γρ. ζάχαρη στο μίξερ με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν για 8-10 λεπτά.

Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο και φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων με τη βοήθεια μιας μαρίζ.

Ενσωματώνουμε και τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων.

«Θυσιάζουμε» το 1/4 από αυτήν για να αφρατέψει το μείγμα ανακατεύοντας τη γρήγορα με μια μαρίζ και μετά σιγά-σιγά προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά.

Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι φούρνου 30×40 εκ., που έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσουμε και να πασπαλίσουμε με κακάο τη λαδόκολλα, γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μείγμα επάνω της.

Ψήνουμε στον φούρνο για 15-17 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα για 2-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.

Για τη γκανάς

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση.

Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Με το που πάρει βράση η κρέμα αφαιρούμε από τη φωτιά και την ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα.

Αφήνουμε για 1 λεπτό μέχρι να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια λεία γκανάς.

Απλώνουμε σε ένα ταψί 30×40 εκ. και με την βοήθεια μιας μαρίζ ανακατεύουμε τη γκανάς ώστε να μπορέσει να κρυώσει για περίπου 15-20 λεπτά.

Για τον κορμό

Στήνουμε μια καθαρή λαδόκολλα πάνω στον πάγκο εργασίας.

Αφαιρούμε το παντεσπάνι από τη λαδόκολλα και το αναποδογυρίζουμε πάνω στη λαδόκολλα.

Ραντίζουμε με το κονιάκ το παντεσπάνι με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Απλώνουμε από πάνω με μια μαρίζ τα 2/3 από τη γκανάς. Κρατάμε λίγη στο μπολ για να διακοσμήσουμε το ρολό στο τέλος.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι από την μεγάλη πλευρά που είναι κοντά μας στον πάγκο μέχρι το τελείωμά του στην απέναντι πλευρά και το τοποθετούμε πάνω σε μια σχάρα.

Απλώνουμε την υπόλοιπη γκανάς πάνω στο ρολό που έχει σχηματιστεί.

Διακοσμούμε με τα κερασάκια και τις φυσαλίδες.

Αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για 2 περίπου ώρες. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε

Δείτε εδώ όλα τα tips του Άκη Πετρετζίκη για τον χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ