Από τα πιο κλασικά και αγαπημένα ελληνικά πιάτα, η ψαρόσουπα που μας προτείνει η Αργυρό Μπαρμπαρίγου είναι ένα φαγητό που κουβαλάει αναμνήσεις από οικογενειακά τραπέζια και Κυριακές με μυρωδιές θάλασσας.
Θρεπτική, ανάλαφρη και γεμάτη νοστιμιά, συνδυάζει τη γεύση του φρέσκου ψαριού με τα αρώματα των λαχανικών και τη βελούδινη υφή του αυγολέμονου. Ιδανική για τις πιο δροσερές μέρες, αλλά και ένα comfort πιάτο που φτιάχνει τη διάθεση κάθε εποχή του χρόνου.
Χρόνος
- Προετοιμασία: 30 λεπτά
- Μαγείρεμα: 50 λεπτά
- Συνολικός χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
- Απόδοση: 6 μερίδες
- Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Υλικά
Για τη σούπα
- 1½ – 2 κιλά φρέσκα ψάρια καθαρισμένα (σκορπίνα, χριστόψαρο, ροφός ή στήρα)
- 3 μέτρια κρεμμύδια, χαραγμένα στα 4
- 4 καρότα, ολόκληρα
- 4 κολοκυθάκια τρυφερά, ολόκληρα
- 1 μικρή ντομάτα, ξεφλουδισμένη και χαραγμένη στα 4
- 5–6 πατάτες μέτριες, κομμένες στη μέση
- ½ ματσάκι σέλινο
- ½ φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα (ή γλασέ ή ψιλό κριθαράκι)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 μέτρια λεμόνια
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία των ψαριών
- Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια και τα πλένουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα στην κοιλιά και στα βράγχια.
- Τα αλατίζουμε μέσα κι έξω και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
- Αν είναι μεγάλα, κόβουμε μόνο το κεφάλι για να χωρέσουν στην κατσαρόλα — ποτέ σε μικρά κομμάτια.
2. Μαγείρεμα της σούπας
- Σε μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και τη ντομάτα.
- Τοποθετούμε από πάνω τα ψάρια και προσθέτουμε το σέλινο.
- Ρίχνουμε κρύο νερό ίσα να σκεπάζει τα ψάρια.
- Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 25 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 10 λεπτά χωρίς καπάκι.
- Με προσοχή αφαιρούμε τα ψάρια και τα βάζουμε σε πιατέλα σκεπασμένα για να μείνουν ζεστά.
- Βγάζουμε και τα λαχανικά σε μπολ και τα καλύπτουμε.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι.
- Επιστρέφουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 πατάτες, 2 καρότα, 2 κρεμμύδια και τη ντομάτα από τα βρασμένα λαχανικά.
- Πολτοποιούμε τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ.
- Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε 13–15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προετοιμασία αυγολέμονου
- Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
- Σε μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με 1 κ.σ. νερό να σπάσουν, χωρίς να γίνουν μαρέγκα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού και χτυπάμε να ενωθούν.
- Παίρνουμε 2–3 κουτάλες από τη ζεστή σούπα και τις ρίχνουμε σιγά μέσα στο μείγμα αυγού-λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει.
- Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε απαλά.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 3–4 λεπτά, χωρίς να βράσει.
- Σερβίρισμα
- Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή σε βαθιά πιάτα. Τα ψάρια και τα λαχανικά τα περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Tips
- Μην παραβράζετε το ρύζι, γιατί όσο μένει λασπώνει.
- Στην ψαρόσουπα δεν σοτάρουμε τίποτα. Επίσης, ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα κατά το βράσιμο.
- Το καλύτερο ψάρι για ψαρόσουπα είναι το φρέσκο.
- Δεν γεμίζουμε την κατσαρόλα με πολύ νερό — προσθέτουμε ίσα που να σκεπάζει τα ψάρια και δεν ανακατεύουμε κατά το μαγείρεμα.
- Τα κρεμμύδια μπαίνουν ολόκληρα, οι πατάτες κομμένες στη μέση, τα καρότα και τα κολοκυθάκια ολόκληρα.
- Η ντομάτα πρέπει να είναι ξεφλουδισμένη — είναι απαραίτητη για το σωστό δέσιμο της σούπας.
- Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι αρκετό, και το λεμόνι προστίθεται πάντα στο τέλος του βρασμού, γιατί βοηθά να χυλώσει η σούπα.
- Παρόλο που οι ζεστές σούπες είναι κυρίως φαγητό χειμωνιάτικο, αυτή η σούπα είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου. Φτιάξτε την ή απολαύστε τη όταν βρεθείτε στα νησιά.
Περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr
Διαβάστε επίσης: Τυροπιτάκια με γιαούρτι και φέτα για τις λιγούρες στο γραφείο