Αν ανήκετε στους ρομαντικούς του Αγίου Βαλεντίνου που περιμένουν αυτή τη μέρα για να μεγαλουργήσουν στην κουζίνα σας έχουμε την τέλεια συνταγή. Το Red Velvet Cake του Άκη Πετρετζίκη είναι η ιδανική λύση για να ολοκληρώσετε ένα ξεχωριστό δείπνο με τον σύντροφό σας.

Υλικά

Για το κέικ
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
140 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και έξτρα για τη φόρμα
3 αυγά, μεσαία
120 γρ. γάλα πλήρες
30 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί
260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., και έξτρα για τη φόρμα
15 γρ. κακάο
1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
¼ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κόκκινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το frosting
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. άχνη ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. τυρί κρέμα
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο, και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμενοντας να απορροφηθεί το πρώτο για να ρίξουμε το επόμενο, χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα και σταματάμε το μίξερ.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ ή σε ένα ποτήρι το γάλα και το ξίδι, και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής στον κάδο του μίξερ.
  • Ρίχνουμε το ⅓ από τα στερεά υλικά και το ⅓ από το ξινόγαλο, και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε διαδοχικά τις άλλες 2 δόσεις από τα υγρά και τα στερεά υλικά, προσθέτουμε και το εκχύλισμα βανίλιας, και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι μία μακρόστενη φόρμα για κέικ διαστάσεων 10×30εκ.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα στον φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 30 λεπτά μέσα στη φόρμα.
  • Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως για ακόμα 30 λεπτά.
  • Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη, και χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και χτυπάμε ξανά.
  • Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι, και χτυπάμε για ακόμα λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαίρι μια λεπτή στρώση από την επιφάνεια του κέικ για να ισιώσει και την κρατάμε στην άκρη.
  • Απλώνουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης το frosting στην επιφάνεια του κέικ.
  • Ρίχνουμε το κομμάτι του κέικ που αφαιρέσαμε στον πολυκόφτη, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για ½ λεπτό μέχρι να γίνει τρίμματα και τα ρίχνουμε πάνω από το frosting. (Εναλλακτικά, μπορούμε να κόψουμε τη λεπτή στρώση του κέικ σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και να διακοσμήσουμε με αυτά.)
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ