Η Καθαρά Δευτέρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η μέρα που ξεκινάει η Μεγάλη Σαρακοστή, η
εφτά εβδομάδων νηστεία που κρατάει μέχρι το Πάσχα. Η μέρα αυτή είναι ιδιαίτερη και αγαπητή
ακόμα και σε όσους επιλέγουν στη συνέχεια να μην νηστέψουν. Ένας από τους λόγους είναι
φυσικά και τα ιδιαίτερα εδέσματα που είθισται να καταναλώνουμε.

Τα θαλασσινά, η λαγάνα, ο χαλβάς, η ταραμοσαλάτα είναι τα παραδοσιακά πιάτα που έχουν την τιμητική τους! Και είναι γεγονός ότι τα γεύματα αυτά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά· όμως την ίδια στιγμή, κάτι που πολλοί μπορεί να μην έχουν υπόψη, είναι πλούσια και σε θερμίδες

Τα εδέσματα της ημέρας

Ας εξετάσουμε όμως τι μας προσφέρει και τι πρέπει να προσέξουμε σε κάθε ένα απ’ αυτά
ξεχωριστά:

Θαλασσινά και Οστρακοειδή: Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή περιέχουν υψηλή πρωτεΐνη και
είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά. Είναι γενικά χαμηλά σε θερμίδες αρκεί να τα καταναλώνουμε ψητά
ή βραστά κι όχι τηγανητά.

Λαγάνα: Το πεντανόστιμο παραδοσιακό ψωμί, που έχουμε τη χαρά να τρώμε μόνο μια φορά τον
χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, είναι πλούσια σε ασβέστιο λόγω του σουσαμιού, αλλά όπως και
κάθε άλλο ψωμί, θα πρέπει να το καταναλώσετε με μέτρο. Ας έχουμε υπόψη μας ότι μία φέτα απλού
ψωμιού είναι γύρω στα 30 γρ. ενώ μία φέτα λαγάνας 80 με 100 γρ.

Ταραμοσαλάτα (ή αυγοτάραχο): ένα ακόμα χαρακτηριστικό έδεσμα της Καθαρής Δευτέρας.
Πρόκειται για ένα πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία που περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Α, D,
μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Θα πρέπει όμως να προσέχουμε την κατανάλωσή του μια που έχει
πολλές θερμίδες ενώ χρειάζεται και προσοχή απ’ όσους έχουν αρτηριακή πίεση καθώς περιέχει
πολύ αλάτι.

Χαλβάς: Είναι ένα ιδιαιτέρως νόστιμο και θρεπτικό έδεσμα που μπορεί εύκολα να καταναλωθεί
ως επιδόρπιο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Ε και Β και πηγή μονοακόρεστων.
Προτιμήστε το συνδυασμένο με ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα και προσπαθήστε να
ελέγξετε την ποσότητα καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες.

Όσπρια: Τρόφιμο ιδιαιτέρως ευεργετικό. Πλούσιο σε φυτικές ίνες. Σε
συνδυασμό με πιπεριές ή σως πορτοκαλιού*, λόγω της βιταμίνης C, απορροφάται ο σίδηρος
υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.

Ελιές: όλοι ξέρουμε ότι οι ελιές είναι ένα τρόφιμο που λειτουργεί ευεργετικά για την υγεία μας,
καθώς αυξάνει την HDL χοληστερόλη και λειτουργεί καρδιοπροστατευτικά. Επίσης περιέχουν
βιταμίνες του συμπλέγματος Α και Ε. Τρεις μεγάλες ή πέντε μικρές ελιές είναι μία λογική ποσότητα
για ένα γεύμα.

Μερικά ακόμη διατροφολογικά tips για την Καθαρά Δευτέρα

• Μην αμελήσετε το πρωινό σας γεύμα καθώς και τα ενδιάμεσα (για τα οποία καλύτερα να
επιλέξετε φρούτα).
• Ξεκινήστε το γεύμα σας με άφθονη σαλάτα και λαχανικά στα οποία μπορείτε να
προσθέσετε και μανιτάρια που περιέχουν ασβέστιο, έχουν υψηλή πρωτεΐνη και είναι
χορταστικά.
• Και φυσικά μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε καθώς όλα τα σαρακοστιανά είναι πλούσια σε
νάτριο.

Καλή Σαρακοστή!

Από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Κατερίνα Χατζήρη (Nutrifit Diet Center).

*Πώς να παρασκευάσετε τη σως πορτοκαλιού: αναμειγνύετε 100ml ελαιόλαδου με ½ πορτοκαλιού, λίγο αλάτι και μία – δύο κ.γ. λευκό ξύδι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ