Υλικά για 6-8 μερίδες

300 ml πλήρες γάλα
300 ml κρέμα γάλακτος
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
3 κρόκους αυγών
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την κηρήθρα

Βούτυρο
200 γραμμ. ζάχαρη άχνη
5 κ.σ. σιρόπι
2 κ.σ. μαγειρική σόδα

Εκτέλεση για κηρήθρα

  1. Βουτυρώνετε ένα ταψί με διάμετρο 20 εκατοστά.
  2. Ανακατεύετε τη ζάχαρη μαζί με το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη.
  3. Όταν ολοκληρωθεί το λιώσιμο, ανεβάζετε την ένταση της φωτιάς και μαγειρεύετε μέχρι το μείγμα να πάρει ένα
    καραμελένιο χρώμα. Κλείνετε γρήγορα τη φωτιά, ρίχνετε τη σόδα και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς και το μείγμα να αφρίζει και να έχει φυσαλίδες.
  4. Βάζετε το μείγμα στο ταψί αμέσως.
  5. Το αφήνετε να κρυώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Μέχρι τότε η κηρήθρα θα είναι σκληρή και έτοιμη να σπάσει σε κομματάκια.

Για την ετοιμασία του παγωτού 

  1. Βάζετε το γάλα και την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνετε μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
  2. Ανακατεύετε τη ζάχαρη, τους κρόκους και τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ. Όσο ανακατεύετε ρίχνετε αργά το ζεστό γάλα, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό κατσαρολάκι και μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η κρέμα να αποκτήσει πυκνή υφή και να στέκεται.
  4. Το αφήνετε να κρυώσει.
  5. Χτυπάτε την παγωμένη κρέμα σε μια παγωτομηχανή σύμφωνα με τις οδηγίες. Ρίχνετε τα κομματάκια της κηρήθρας και ανακατεύετε. Αφήνετε λίγα κομματάκια για τη διακόσμηση.
  6. Βάζετε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί, και στη συνέχεια σερβίρετε.
Styling και Συνταγές: Victoria Gray/Απόδοση: Αγάπη Σιώρα/ Φωτογραφίες: Clive Shalice.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ