Δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για να φτιάξουμε πίτσα και να καθίσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο σπίτι να την απολάυσουμε. Μιας και σήμερα όμως 9 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας ας πάρουμε μερικές ιδέες για τις πιο γευστικές συνταγές.

Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδέζικη. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα και είναι ατομική. Η καναδέζικη έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδέζικη υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.

Η σύγχρονη εκδοχή της πίτσας έχει ιταλική προέλευση από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη (ναπολιτάνικη πίτσα ή πίτσα μαργαρίτα). Σήμερα, μαζί με τα ζυμαρικά, θεωρείται το κατ’εξοχήν χαρακτηριστικό ιταλικό φαγητό. Η κυβέρνηση της χώρας προστατεύει με νόμο την παραδοσιακή ιταλική πίτσα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο εύκολη συνταγή για ζύμη πίτσας και εσείς επιλέγετε τα υλικά που θα βάλετε πάνω

Υλικά για πίτσα μαργαρίτα

Για τη ζύμη

250 γρ. νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
2 γρ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. μέλι
375 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
7 γρ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλεύρι για τσουρέκι, για το άνοιγμα της ζύμης

Για τη σύνθεση

300 γρ. σάλτσα ντομάτας
60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
150 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
150 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

βασιλικό
μοτσαρέλα
ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το μέλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 13-15 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε μπολ με αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2 ώρες να φουσκώσει. Η ζύμη δεν θα φουσκώσει πολύ.
  • Χωρίζουμε σε 3 κομμάτια, μεταφέρουμε σε ταψί με αλεύρι, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 2-3 ώρες να φουσκώσουν. Εναλλακτικά αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220-230ο C στον αέρα. Βάζουμε ένα ταψί στον φούρνο για να κάψει καλά.
  • Ανοίγουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη σε ένα ταψί.
  • Βάζουμε προαιρετικά την παρμεζάνα στη σάλτσα. Απλώνουμε στη ζύμη το 1/3 από τη σάλτσα, την τριμμένη μοτσαρέλα, τη μοτσαρέλα σε κομμάτια, το ελαιόλαδο και πιπέρι. Η μοτσαρέλα πρέπει να είναι καλά σκουπισμένη από την υγρασία της.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα δύο κομμάτια της ζύμης και τα υπόλοιπα υλικά.
  • Μεταφέρουμε μια πίτσα κάθε φορά στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με βασιλικό, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο.

Δείτε περισσότερα tips για τέλεια πίτσα στο akispetretzikis.com