Ο executive chef του Blue Jasmine Boutique Hotel στη Σκάλα Κεφαλονιάς, Δημήτρη Νίκαινα προτείνει το αγαπημένο του πιάτο που ανακάλυψε στην Κρήτη.

«Γνώρισα αυτή τη συνταγή στην Κρήτη, σε ένα ρακάδικο στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, και προσπάθησα πάνω από δέκα φορές να την κάνω για να μου πετύχει έτσι όπως ακριβώς την ήθελα. Πήγαινα κάθε μέρα εκεί και έτρωγα το ίδιο πιάτο για να το εμπεδώσουν οι γευστικοί μου κάλυκες. Και λέω “γνώρισα” γιατί όλες οι συνταγές έχουν την προσωπικότητά τους».

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο

1 σκελίδα σκόρδο

100 γραμμ. στακοβούτυρο

1 λίτρο ηλιέλαιο • 1 λίτρο
κρέμα γάλακτος παχύρρευστη

2 κλωνάρια φασκόμηλο

Μισό ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί

100 γραμμ. μυζήθρα τριμμένη

1 κ.γλ. αλάτι

1 κ.γλ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

5 μεγάλες πατάτες για τηγάνι (Κύπρου)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια πλασοτέ (φαρδιά και κοντή) κατσαρόλα ζεσταίνετε αρκετό ηλιέλαιο μαζί με το στακοβούτυρο.
  • Κόβετε σε κύβους το φιλέτο κοτόπουλο και αλατοπιπερώνετε καλά.
  • Ρίχνετε στην κατσαρόλα και σοτάρετε καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει.
  • Προσθέτετε το σκόρδο και το φασκόμηλο, ανακατεύετε για λίγο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους και σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε για λίγο να φύγει η αλκοόλη.
  • Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύετε καλά με γρήγορες κινήσεις για να μην κολλήσει και κόψει η κρέμα γάλακτος.
  • Ρίχνετε την τριμμένη μυζήθρα και ανακατεύετε.
  • Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε όσο αλάτι και πιπέρι χρειάζεται ακόμη.
  • Βάζετε σε ένα τηγανάκι το υπόλοιπο ηλιέλαιο μέχρι να κάψει.
  • Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες ψιλές και μακρόστενες για να γίνουν τραγανές.
  • Ξεπλένετε καλά για να φύγει το άμυλο και τις τηγανίζετε.
  • Μόλις είναι έτοιμες και ξεροτηγανισμένες, τις βγάζετε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
  • Σερβίρετε μία μερίδα πατάτες στο κάτω μέρος του πιάτου και από πάνω μια καλή μερίδα με το κοτόπουλο με μπόλικη σάλτσα για να νοτίσουν οι πατάτες και να τους δώσει γεύση.
  • Διακοσμείτε το πιάτο με ένα κλωνάρι φασκόμηλο ή θυμάρι

Διαβάστε επίσης:

Ο Δημήτρης Νίκαινας στο ΟΚ!: «Το άδειο πιάτο που γυρίζουν οι πελάτες είναι το καλύτερο σχόλιο για μένα»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ