Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι από τις πιο αγαπημένες καλοκαιρινές συνταγές, γεμάτες γεύση και άρωμα Μεσογείου. Με τα φρέσκα κολοκυθάκια να βρίσκονται στην καλύτερη εποχή τους, το πιάτο αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ μεσημεριανό, για μεζέ στο τραπέζι με φίλους ή ακόμα και για συνοδευτικό δίπλα σε κρεατικά και θαλασσινά. Τραγανοί απ’ έξω, αφράτοι από μέσα και με την προσθήκη μυρωδικών που απογειώνουν τη γεύση, οι κολοκυθοκεφτέδες κερδίζουν μικρούς και μεγάλους.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 500 γρ. κολοκυθάκια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ¼ ματσάκι άνηθο
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • 1 αυγό, μεσαίο
  • 40 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. φέτα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 70 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., για το πανάρισμα
  • Για το σερβίρισμα
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • λεμόνι, σε φέτες

Πως θα το φτιάξετε;

  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
  • Κόβουμε τις άκρες από τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε μέσα στο μπολ στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κ.γ. αλάτι, και ανακατεύουμε. 
  • Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά να στραγγίξουν καλά. (Εναλλακτικά τα βάζουμε σε μια πετσέτα και την πιέζουμε για να φύγουν τα υγρά.) 
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ιδανικά τους 170°C.  
  • Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα ταψάκι και αφήνουμε στην άκρη. 
  • Πιέζουμε καλά τα τριμμένα κολοκυθάκια με τα χέρια μας να φύγει όλη η υγρασία και τα μεταφέρουμε σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ. 
  • Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον δυόσμο, και τα ρίχνουμε στο μπολ.  
  • Προσθέτουμε το αυγό, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. 
  • Σπάμε μέσα στο μπολ τη φέτα με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
  • Πλάθουμε περίπου 15 κολοκυθοκεφτέδες των 50 γρ. και τους μεταφέρουμε στο ταψί με το αλεύρι φροντίζοντας να καλυφθούν τελείως από αυτό. 
  • Τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και ρίχνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες σε 3 δόσεις στο τηγάνι. 
  • Τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα, και μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί με το απορροφητικό χαρτί κουζίνας. 
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. 
  • Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες με γιαούρτι και φέτες λεμονιού. 

Δείτε την συνταγή

Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης: Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ