Η τανία του Ντάνι Ντεβίτο «Ματίλντα» που κυκλοφόρησε το 1996 είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αγαπημένες των μικρών και μεγάλων σινεφίλ. Και φυσικά η σκηνή με το σοκολατένιο κέικ είναι μια από τις αγαπημένες μας. Με έμπνευση από την ταινία «Ματίλντα» ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο εύκολη και λαχταριστή συνταγή για σοκολατένιο κέικ.

Υλικά

Για το frosting
400 γρ. κουβερτούρα 65%
300 γρ. βούτυρο
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
150 γρ. άχνη ζάχαρη
20 γρ. κακάο

Για το παντεσπάνι
3 αυγά, μεσαία
150 γρ. ηλιέλαιο
150 γρ. ξινόγαλο
200 γρ. καφέ, σε ρόφημα (εσπρέσο ή στιγμιαίο)
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 γρ. κακάο, + έξτρα για τις φόρμες
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
βούτυρο, για τις φόρμες

Εκτέλεση:

  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την κουβερτούρα, την άχνη ζάχαρη και το κακάο.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα ή σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Τοποθετούμε μια σίτα σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα από το τηγάνι μέσα στη σίτα.
  • Αφαιρούμε τη σίτα και καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του frosting.
  • Αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να κρυώσει.
  • Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το ηλιέλαιο, το ξινόγαλο, τον καφέ, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Τοποθετούμε μια σίτα πάνω στο μπολ, ρίχνουμε μέσα στη σίτα το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να πέσουν στο μπολ.
  • Αφαιρούμε τη σίτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με κακάο 2 στρογγυλές φόρμες διαμέτρου 20 εκ. και μοιράζουμε μέσα το μείγμα.
  • Μεταφέρουμε τις φόρμες στον φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Τοποθετούμε σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος το πρώτο παντεσπάνι με τη λεία πλευρά προς τα κάτω.
  • Απλώνουμε με ένα κουτάλι το ⅓ από το frosting στην επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και το πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας να κολλήσει.
  • Απλώνουμε το υπόλοιπο frosting στην επιφάνεια και περιμετρικά σε όλο το κέικ με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα παντεσπάνια.
  • Προαιρετικά, μεταφέρουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
  • Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Διαβάστε περισσότερα στο akispetretzikis.com