Είτε θέλετε να σας φανερώσει ο Άγιος κάτι που χάσατε είτε όχι, η φανουρόπιτα είναι μια αγαπημένη συνήθεια των οικογενειών της πατρίδας μας και αύριο στις 26 Αυγούστου είναι η μέρα που παραδοσιακά, παρασκευάζεται η φανουρόπιτα. Σύμμφωνα με το έθιμο, η φανουρόπιτα ευλογείται από το ιερέα στην εκκλησία και μετά μοιράζεται, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου που τιμάται από την εκκλησία μας στις 27 Αυγούστου.

Μια εύκολη και νόστιμη συνταγή για τη νηστίσιμη φανουρόπιτα είναι αυτή που μας προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης και χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να την ετοιμάσουμε και περίπου μια ώρα για το ψήσιμο.

Υλικά:

375 γρ. σπορέλαιο
375 γρ. χυμό πορτοκαλιού
300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
540 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
120 γρ. καρύδια
75 γρ. σταφίδες, (προαιρετικά)
αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, 250 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 125 γρ. χυμό πορτοκάλι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να αφρίσει η σόδα.

Προσθέτουμε το μείγμα με τη σόδα στο μπολ με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Βάζουμε στο μπολ το αλεύρι, τα καρύδια, το αλάτι, τις σταφίδες και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 25×30 εκ. και ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και φύλλα δυόσμου.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε περισσότερες συνταγές του Άκη Πετρετζίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ