Ο Άκης Πετρετζίκης μάς προτείνει έναν απλό και πρωτότυπο τρόπο για να φτιάξουμε σούσι στο σπίτι, χρησιμοποιώντας… παγοθήκη!

Μια εύκολη συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη, που δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό και υπόσχεται γεύση και εμφάνιση επαγγελματικού επιπέδου.

Πως θα το φτιάξετε

Για τη μαρινάδα

  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ξίδι ρυζιού, τη ζάχαρη και το αλάτι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι, και αφήνουμε στην άκρη.

Για το ρύζι

  • Ρίχνουμε κρύο νερό σε ένα μπολ και τοποθετούμε από πάνω μια σίτα. 
  • Βάζουμε το ρύζι στη σίτα και κάνουμε κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά μας μέχρι να βγάλει το άμυλό του το ρύζι και το νερό να γίνει λευκό.  
  • Αδειάζουμε το νερό από το μπολ, γεμίζουμε ξανά με νερό και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για ακόμα 4-5 φορές μέχρι το νερό να μένει καθαρό και να έχει φύγει το περισσότερο άμυλο από το ρύζι. 
  • Μεταφέρουμε το ρύζι στο μπολ, καλύπτουμε με νερό και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά. 
  • Στραγγίζουμε το ρύζι σε μια σίτα, το τοποθετούμε ξανά στο μπολ και προσθέτουμε τα 300 γρ. νερό.  
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 10 λεπτά στα 800 Watt. 
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, βγάζουμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα. 
  • Καλύπτουμε ξανά με τη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για ακόμα 10 λεπτά.  
  • Ρίχνουμε τη μαρινάδα στο μπολ και ανακατεύουμε. 
  • Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα ταψί και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. 
  • Καλύπτουμε με μια βρεγμένη πετσέτα, πιέζουμε ελαφρά ώστε να εφάπτεται στο ρύζι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά. 

Για τη σύνθεση

  • Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη σε 2 πλαστικές φόρμες για παγάκια 14 θέσεων και την πιέζουμε για να μπει στις θήκες.  
  • Κόβουμε το φιλέτο σολομού σε 8 λεπτές φέτες, τις γαρίδες σε 6 πολύ μικρά κομμάτια, το σουρίμι στα 2, το αβοκάντο σε 10 λεπτές φέτες, το καρότο και το αγγούρι σε πολύ λεπτά και μικρά στικς και το φύκι σε 28 μικρά τετραγωνάκια. 
  • Μεταφέρουμε το τυρί κρέμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, στην οποία κόβουμε την άκρη, και τη μαγιονέζα σε ένα δοχείο squeeze. 
  • Βάζουμε στις 8 θήκες από ένα μικρό κομμάτι σολομού και μοιράζουμε από πάνω το τυρί κρέμα. 
  • Σε άλλες 10 θήκες μοιράζουμε το αβοκάντο και τα στικς καρότου και αγγουριού. 
  • Σε άλλες 6 θήκες μοιράζουμε τις γαρίδες και προσθέτουμε από πάνω μαγιονέζα και στις τελευταίες 4 θήκες μοιράζουμε το σουρίμι και την υπόλοιπη μαγιονέζα. 
  • Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό, μοιράζουμε το ρύζι στις φόρμες και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας. 
  • Τοποθετούμε από ένα κομματάκι φύκι norri στο καθένα.  
  • Μπορούμε να τυλίξουμε τη φόρμα με διάφανη μεμβράνη και να μεταφέρουμε στο ψυγείο μέχρι και μία μέρα. 
  • Εναλλακτικά ξεφορμάρουμε για να σερβίρουμε απευθείας αναποδογυρίζοντας τη φόρμα σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος. 

Για τη διακόσμηση

  • Μοιράζουμε σε όλα τα σούσι, εκτός από αυτά με τον σολομό, λίγη μαγιονέζα. 
  • Μοιράζουμε στα σούσι με τον σολομό λίγο τυρί κρέμα. 
  • Διακοσμούμε με αυγά χελιδονόψαρου, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαύρο σουσάμι ή ξύσμα λάιμ. 
  • Σερβίρουμε με σάλτσα σόγιας, πάστα wasabi και τζίντζερ τουρσί. 

Τα υλικά που θα χρειαστείτε

Για τη μαρινάδα

  • 25 γρ. ξίδι ρυζιού (ρυζόξιδο)
  • 15 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 γρ. αλάτι

Για το ρύζι

  • 250 γρ. ρύζι, για σούσι
  • 300 γρ. νερό

Για τη σύνθεση

  • 150 γρ. φιλέτο σολομού
  • 4 γαρίδες, καθαρισμένες και βρασμένες
  • 4 στικ σουρίμι
  • 1/3 αβοκάντο
  • 1/3 καρότο
  • 1/3 αγγούρι
  • 100 γρ. τυρί κρέμα
  • 100 γρ. μαγιονέζα
  • 1 φύκι, nori

Για τη διακόσμηση

  • μαγιονέζα
  • τυρί κρέμα
  • αυγά χελιδονόψαρου
  • φρέσκο κρεμμυδάκι
  • σουσάμι, μαύρο
  • ξύσμα λάιμ

Για το σερβίρισμα

  • σάλτσα σόγιας
  • πάστα wasabi
  • τζίντζερ, τουρσί

Δείτε την συνταγή εδώ

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης: Light cheesecakes με μαρμελάδα ροδάκινο από τον Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ