Ο χαλβάς είναι πρωταγωνιστής στο σαρακοστιανό τραπέζι. Πρόκειται για μια λιχουδιά που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Αν θέλετε να τη φτιάξετε μόνοι σας και να εντυπωσιάσετε τους δικούς σας, σας προτείνουμε 8 εύκολες και γρήγορες συνταγές. Ο χρόνος παρασκευής τους κυμαίνεται από 5 έως 20 λεπτά.

Σιμιγδαλένιος χαλβάς

Υλικά

  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 3/4 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κούπες νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, ή 1 βανιλίνη

Εκτέλεση

Χαλβάς Φαρσάλων

Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 240 γρ. κορν φλάουρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, για την καραμέλα
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, για το πασπάλισμα
  • 150 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα

Για το σερβίρισμα

φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση

Χαλβάς με στραγάλια

Υλικά

  • 500 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 250 γρ. στραγάλια, αφράτα, ανάλατα

Για το σερβίρισμα

  • κανέλα
  • σμέουρα (raspberries)
  • μαρμελάδα, με φρούτα του δάσους
  • παγωτό, καϊμάκι
  • ζάχαρη άχνη
  • δυόσμο

Εκτέλεση

Χαλβάς με γάλα

  • 300 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 150 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 γρ. γάλα, χλιαρό
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ, καβουρδισμένο

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • αμύγδαλο φιλέ
  • κανέλα

Εκτέλεση

Χαλβάς με ταχίνι

Υλικά

  • 350 γρ. ταχίνι
  • 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. γλυκόζη, ή μέλι
  • 70 γρ. νερό
  • 1 βανιλίνη
  • 120 γρ. αμύγδαλα, ψημένα, προαιρετικά
  • 20 γρ. κακάο, προαιρετικά

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Χαλβάς φούρνου με πορτοκάλι

Για τη συνταγή

  • 500 γρ. χαλβάς με ταχίνι
  • 1 πορτοκάλι, σε φέτες

Για το σερβίρισμα

  • 50 γρ. μέλι
  • κανέλα, σε σκόνη

Εκτέλεση

Χαλβάς σιμιγδαλένιος στη χύτρα ταχύτητας

Υλικά

  • 3/4 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, χονδρό
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κούπες νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 100 γρ. αμύγδαλα φιλέ

Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • αμύγδαλα φιλέ
  • κανέλα

Εκτέλεση

Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα

Υλικά

  • 1/2 κούπα ηλιέλαιο
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, χονδρό
  • 1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό
  • 100 γρ. κουβερτούρα 65%
  • 3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κούπες νερό
  • 2 πορτοκάλια
  • 200 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. κουβερτούρα 65%, λιωμένη
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη

Εκτέλεση

Οι συνταγές παρουσιάστηκαν μέσα από την εκπομπή του Άκη Πετρετζίκη στον Alpha Kichen Lab. Περισσότερες συνταγές για λαγάνα αλλά και άλλα σαρακοστιανά μπορείτε να βρείτε και στο akispetretzikis.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ