Viral έγινε η συνταγή που έστειλε η σύζυγος του Εντογάν, Εμινέ στον Άκη Πετρετζίκη. Ο λόγος για το περίφημο χαλβά με στραγάλια που γεύτηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο επίσημο γεύμα που δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά τη συνάντησή τους. Ο συγκεκριμένος χαλβάς απασχόλησε μέχρι και την τουρκική εφημερίδα, Hurriyet.

Συγκεκριμένα, το θέμα του χαλβά σχολιάστηκε από την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και ακολούθησε το challenge στον Άκη πετρετζίκη, αν μπορεί να ετοιμάσει το συγκεκριμένο γλυκό. Με τη βοήθεια, λοιπόν, του Μανώλη Κωστίδη στην Τουρκία, στάλθηκε από τη σύζυγο του Τούρκου Προέδρου, Εμινέ Ερντογάν η συνταγή για τον χαλβά με στραγάλια.

Ο Άκης Πετρετζίκης την εκτέλεσεε κατά γράμμα και τη μοιράστηκε και με τον κόσμο.

Υλικά για το χαλβά με στραγάλια

500 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. βούτυρο, + έξτρα για το άλειμμα
250 γρ. στραγάλια, σκληρά, ανάλατα

Για το σερβίρισμα

ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση

  • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο το εσωτερικό από 9 ατομικές στρογγυλές μεταλλικές φόρμες διαμέτρου 8 εκ. και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.
  • Τοποθετούμε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να χρειαστούμε το σιρόπι.
  • Τοποθετούμε ξανά μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να λιώσει.
  • Βάζουμε στον πολυκόφτη τα στραγάλια και χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε το αλεύρι από τα στραγάλια στην κατσαρόλα με το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι που φτιάξαμε, και ανακατεύουμε 1-2 λεπτά με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει ο χαλβάς και να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζουμε το μείγμα στις ατομικές φόρμες, πατώντας το καλά με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε τις φόρμες στην άκρη για 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει καλά το μείγμα.
  • Ξεφορμάρουμε τον χαλβά και πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
  • Σερβίρουμε.


Δείτε όλη τη συνταγή στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ