Η θεατρική ατζέντα της εβδομάδας περιλαμβάνει μεγάλες παραγωγές, αλλά και καλλιτεχνικές συναντήσεις, τις οποίες ανυπομονούμε να δούμε επί σκηνής.

Ξεκινάμε λοιπόν…

«Υπάρχει, λένε, μια αιώνια μάχη του Καλού με το Κακό. Του Φωτός με το Σκοτάδι. Του Θεού με τον Διάβολο. Όμως μια στα αλήθεια είναι η μάχη. Του Εαυτού με τον Εαυτό». Αυτό ακούγεται στο θεατρικό αριστούργημα του Πήτερ Σάφερ, «Αμαντέους», το οποίο έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 4 Φεβρουαρίου σε σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου και με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους: Νίκο Ψαρρά, Γιάννη Νιάρρο, Μαίρη Μηνά. Το 1979 ο Σάφερ χρησιμοποίησε έναν μύθο που διέρρευσε στην Ευρώπη στα μέσα του 19ου αιώνα, περί δολοφονίας του Μότσαρτ από τον σύγχρονο του συνθέτη, Αντόνιο Σαλιέρι και δημιουργεί ένα από τα διασημότερα θεατρικά έργα, το οποίο το 1984 έγινε ταινία κερδίζοντας 8 Όσκαρ.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» από τις 9 Φεβρουαρίου θα φιλοξενείται η πολλά υποσχόμενη παραγωγή, η οποία έρχεται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η εμβληματική «Αυλή των θαυμάτων» θα παρουσιαστεί σε μορφή μιούζικαλ έχοντας τις υπογραφές του βραβευμένου με «Κάρολος Κουν» σκηνοθέτη, Χρήστου Σουγάρη, καθώς και του συνθέτη Στέφανου Κορκολή, ο οποίος θα βρίσκεται στο πιάνο και στη διεύθυνση της δεκαμελούς ορχήστρας επί σκηνής. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης, το 1957 στη σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Είναι από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου, το οποίο καταγράφει τη δύσκολη ζωή των λαϊκών ανθρώπων στη δεκαετία του ’50. Τους χαρακτήρες επί σκηνής θα υποδυθούν ηθοποιοί της παλιότερης και νεότερης γενιάς: Γιώργος Γάλλος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ρούλα Πατεράκη, Μάνος Βακούσης, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.ά.

Τις «Αινιγματικές παραλλαγές» του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ θα παρουσιάζουν από τις 4 Φεβρουαρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιάννης Μπέζος με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη σε σκηνοθεσία του δεύτερου μαζί με τον Σωτήρη Τσαφούλια. Ένας Νομπελίστας συγγραφέας δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί αρκετό καιρό. Είναι τυχαία αυτή η επιλογή ή τους συνδέει κάτι από το παρελθόν; Ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό έργο με ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον δίδυμο επί σκηνής.

Ο Γιάννης Σκουρλέτης και η ομάδα του bijoux de kant, επιστρέφουν στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία με το νέο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Η αλήθεια είναι», που θα φιλοξενηθεί στη θεατρική σκηνή του Faust από τις 4 Φεβρουαρίου και το οποίο μιλά για την σιωπηλή εξοικείωση μας με τη βία.

Τέλος, οι μονόλογοι του Στέφανου Παπατρέχα, «Φροσύνη» και «Πασού» από 7 Φεβρουαρίου και για πέντε Δευτερότριτα θα παρουσιάζονται στο Θέατρο Άβατον από τη Σύνθια Μπατσή και σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα και του Λάζαρου Βαρτάνη. Δυο διαφορετικές γυναίκες με ένα κοινό σημείο: τον έρωτα τους για τον ίδιο άντρα. Η κυρά-Φροσύνη η γυναίκα θρύλος των Ιωαννίνων και η ηθική αυτουργός του πνιγμού δίνουν δυο εκδοχές της ίδιας ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ