Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ, ανοίγει τη σειρά των πρεμιερών με την «Τριλογία του Παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 28 Ιανουαρίου στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη και την ιδιαίτερη αισθητική και εικαστική ματιά της bijoux de kant. Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων και ταυτόχρονα μια κοινωνική κριτική απέναντι στις νοοτροπίες και τα πάθη της ανθρώπινης φύσης, που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή της κωμικής όπερας «Φάλσταφ» από τις 26 Ιανουαρίου και για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του Τζουζέππε Βέρντι, το οποίο βασίζεται στην κωμωδία του Σαίξπηρ, «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίντσορ».

Στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου στο Θέατρο Rex, από τις 28 Ιανουαρίου θα μας θέτουν το εξής ερώτημα: «Αν υπήρχε ένα τηλεκοντρόλ που θα σου επέτρεπε να πατήσεις pause και να γυρίσεις πίσω τη ζωή σου με ένα rewind, τι θα έκανες διαφορετικά;». Πριν απαντήσετε εσείς, θα ανέβουν επτά ηθοποιοί στη σκηνή για να δώσουν την τελεσίδικη απάντηση σε αυτό το πιεστικό ερώτημα, με την παράσταση, «Δε Φαίναλ Θολούθιον» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη.

Processed with VSCO with al3 preset

Σε μια νέα εκδοχή θα δούμε από τις 28 Ιανουαρίου το έργο της Άννας Ανδριανού, «Οι πιο δυνατές…», που θα φιλοξενείται στο θέατρο Αλκμήνη. Η ηθοποιός και συγγραφέας, διασκευάζει τον μονόλογο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε ένα σύγχρονο «παιχνίδι για δύο» που η διασκευή του φωτίζει το θέμα της απιστίας κι από τις δυο πλευρές.

Η πολυβραβευμένη ταινία «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα, μια ταινία-σταθμός στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, γίνεται όπερα δωματίου μετά από ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στον συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη. Μια ταινία εμβληματική για την ορατότητα των τρανς και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εμπνέει για πρώτη φορά ένα ελληνικό λυρικό έργο. Η νέα όπερα δωματίου «Στρέλλα», σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ* και μουσική διεύθυνση Κωνσταντίνου Τερζάκη, έρχεται, μέσα από τη φρέσκια και ανατρεπτική ματιά του Γιώργου Κουτλή, από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, όπου και θα παρουσιαστεί για εννέα συνολικά παραστάσεις έως τις 12 Φεβρουαρίου. Τον ρόλο της Στρέλλας θα ερμηνεύσει η διεμφυλική καλλιτέχνις Λέττα Κάππα, στην πρώτη της εμφάνιση στο λυρικό θέατρο. 

Τέλος, έπειτα από τις περσινές επιτυχημένες «Αινιγματικές Παραλλαγές» του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ, ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιλέγει να σκηνοθετήσει το έργο «Ο επισκέπτης» του ίδιου συγγραφέα, το οποίο θα παρουσιάζεται από 1η Φεβρουαρίου στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Παίζουν: Μάνος Βακούσης, Μαρία Παπαλάμπρου, Φώτης Θωμαΐδης, Δημήτρης Παπαδάτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ