Σοκ έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η είδηση του θανάτου του 5,5 μηνών βρέφους στην Άρτα. Ο 37χρονος πατέρας του το ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητο και το μωρό κατέληξε, έπειτα από θερμοπληξία και της υποξία (έλλειψη οξυγόνου) που έπαθε. Και οι δυο γονείς του άτυχου βρέφους βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Ο 37χρονος βρίσκεται στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου στην Άρτα, φρουρούμενος, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι θα επιχειρούσε να βάλει τέλος στη ζωή του. Το okmag επικοινώνησε με τον ψυχιάτρο Δημήτρη Σούρα που εξηγεί τι είναι το Σύνδρομο Ξεχασμένου Βρέφους που ακούγεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τι είναι το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού

«Αν αφαιρέσουμε το κομμάτι που έχει να κάνει με δολοφόνους, με εν δυνάμει δολοφόνους, με ψυχοπαθητικούς ή με βαρύτατη ψυχική ασθένεια που θα έφθαναν στη δολοφονία ή στον θάνατο ενός παιδιού που δεν έχει σχέση με αυτό που θα αναφέρουτμε, τότε μιλάμε για ένα σύνδρομο για το οποίο ο κόσμος δεν είχε καμία ενημέρωση.

Το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Μωρού είναι όταν κάποια στιγμή ένας γονιός ή ένας συγγενής ανεξαρτήτου φίλου ή ηλικίας, χωρίς να είναι καλοί ή κακοί άνθρωποι κάτω από στρεσογόνους παράγοντες, από πολύ μεγάλο άγχος, από κομμάτια αϋπνίας, από δυσκολία στον ύπνο ή καμία φορά και από χρήση, παθαίνουν μια στιγμιαία έλλειψη μνήμης. Αυτή η στιγμιαία έλλειψη μνήμης μπορεί να παρασύρει τον χρόνο. Να είναι δηλαδή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε εκείνη τη στιγμή φιξάρουν τα πάντα σε κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να κάνουν ή που το άγχος τους έχει οδηγήσει στο να το κάνουν. Παρασύρονται τότε δυο άλλες βασικές λειτουργίες που είναι η προσοχή και η συγκέντρωση. Δηλαδή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν σε τίποτα άλλο πέρα αυτό που έχουν προκαθοριστεί να κάνουν και ξεχνούν όλα τα άλλα. Το καταλαβαίνω ότι ακούγεται πολύ παράξενο και δύσκολο, έχει αποδειχθεί όμως επιστημονικά.

Στην Αμερική πολύς κόσμος βάζει ειδικό αλάρμ στο αυτοκίνητο για να αποτρέψουν το να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού ή Παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Σούρας

Ο θάνατος του βρέφους στην Άρτα

Για τον θάνατο του βρέφους στην Άρτα ανέφερε: «Ο συγκεκριμένος άνθρωπος πήγαινε στο βρεφονηπιακό σταθμό. Κάποια στιγμή μέσα στο άγχος δημιουργήθηκε ένα δεύτερο άγχος από μια δουλειά στη Λευκάδα. Εκείνη τη στιγμή έγινε δυστυχώς η απώλεια της μνήμης. Τα πάντα στο μυαλό του εκείνη τη στιγμή ήταν για τη δουλειά στη Λευκάδα και δεν υπήρχε τίποτα άλλο. Η ατυχία ήταν ότι δεν χτύπησε ένα τηλέφωνο να του θυμίσει το παιδί, το παιδί δεν κουνήθηκε και δεν έκλαψε ίσως ή δεν έκανε την ανάγκη του να μυρίσει. Το οποιοδήποτε ερέθισμα θα μπορούσε να τον κάνει να επανέλθει και να διαλύσει τη στιγμιαία απώλεια μνήμης. Αυτό ακριβώς έγινε και τίποτα άλλο.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν νέος, φρεσκοπαντρεμένος με ένα μωρό παιδί που ετοιμαζόταν να βαφτίσει. Πήγε στη δουλειά του κανονικά. Ήταν ένας απλός Έλληνας που δυστυχώς του έλαχε η μοίρα να συμβεί αυτό το κακό. Θα μπορούσε να μην είχε συμβεί, αλλά αυτά δεν ορίζονται από εμάς. Το Σύνδρομο Ξεχασμένου Μωρού υπάρχει επιστημονικά και δυστυχώς το γνωρίσαμε με θάνατο. Κάποιες φορές συμβαίνει και με τα κατοικίδιά μας αυτό.

Ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται σε ψυχιατρική κλινική και καταλαβαίνετε ότι και αυτός και η γυναίκα του ρισκάρουν να είναι στο μέλλον ψυχικά ασθενείς, κάτι που απεύχομαι. Και στο παρελθόν έχουμε δει ότι άνθρωποι που βιώνουν ένα τέτοιο σοκ απώλειας κάνω συχνά απ[όπειρες αυτοκτονίας».

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Άρτα: Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης εξηγεί στο okmag τι οδήγησε στο θάνατο το μωρό – Τα στοιχεία που σοκάρουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ