Δεν έχουμε ακόμα ξεχάσει την εικόνα της Angelina Jolie με τις δεκάδες μέλισσες να πετούν γύρω από το πρόσωπό της. Η διάσημη ηθοποιός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα για την ανάγκη προστασίας των μελισσών και τη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας τους.

Συνεργάζεται με την UNESCO και την Guerlain και ανακηρύσσεται “Ανάδοχος” του προγράμματος “Γυναίκες για τις Μέλισσες” (Women for Bees) που έχει στόχο να δημιουργηθούν 2.500 νέες κυψέλες, να ανακτηθούν 125 εκατομμύρια μέλισσες έως το 2025, καθώς και να λάβουν μέρος 50 γυναίκες σε αυτήν την πρωτοβουλία.

https://www.instagram.com/p/CPF7ucyjet4/?utm_source=ig_web_copy_link

Στα χνάρια της Αντζελίνα Τζολί βαδίζει και η αγγλική πόλη Λέστερ που μεταμορφώνει στάσεις λεωφορείων (bus stops) σε στάσεις μελισσών (bee stops). Πρόκειται για το δίκτυο «Living Roofs» που αποτελείται από 30 στάσεις λεωφορείων των οποίων το στέγαστρο έχει επικαλυφθεί με ένα μίγμα αγριολούλουδων και σέδου, αγαπημένου φυτού των επικονιαστών.

Τα καταφύγια αυτά θα συμβάλλουν θετικά στη βιοποικιλότητα και κλιματική ανθεκτικότητα, θα απορροφούν το νερό της βροχής που θα πέφτει στο στέγαστρο, θα συνεισφέρουν στον περιορισμό του φαινομένου της αστικής «θερμικής νησίδας» και θα βοηθήσουν να γίνει η πόλη ένα πιο «πράσινο» μέρος.

https://www.instagram.com/p/CQYXQcJLeS-/?utm_source=ig_web_copy_link

«Είναι σπουδαίο να βλέπεις να εμφανίζονται σε όλη την πόλη τα πρώτα ζωντανά καταφύγια στα στέγαστρα των στάσεων λεωφορείων του Λέστερ» είπε ο αντιδήμαρχος Adam Clarke. «Έχουμε ήδη φανταστική αντίδραση από κόσμο που είναι όσο κι εμείς ενθουσιασμένος να βλέπει να υλοποιείται αυτή η φιλική, με μέλισσα και πεταλούδα, ανακαίνιση των στεγάστρων των στάσεων μας. Αλλά αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά οφέλη της ανακαίνισης των στεγάστρων των στάσεων σε όλη την πόλη. Τα νέα, μοντέρνα στέγαστρα θα είναι σπουδαία για τους επιβάτες και το μίγμα ηλιακής ενέργειας και ζωντανών στεγάστρων θα είναι άλλο ένα βήμα στο πλαίσιο της φιλοδοξίας μας να είμαστε έως το 2030 μια πόλη με μηδενικό ίχνος άνθρακα. Και τα νέα στέγαστρα θα είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα της δουλειάς μας να ολοκληρώσουμε έναν νέο με μηδενικό ίχνος άνθρακα σταθμό λεωφορείων στo St. Margaret’s (σ.σ. προσωρινά, δεν λειτουργεί λόγω των εργασιών)».

Το πρότζεκτ «Living Roofs» υλοποιείται στο πλαίσιο νέας δεκαετούς συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου του Λέστερ και της Clear Channel UK.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ