Υπό διερεύνηση είναι η ουσία που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας στην Πάτρα. Στο τρίτο κατά σειρά παιδί της ίδιας οικογένειας που έφυγε από τη ζωή, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά βρέθηκε ουσία στις τοξικολογικές εξετάσεις που χρειάζεται διερρεύνηση για να διαπιστωθεί σε τι ποσότητα δόθηκε στο παιδί, αλλά και αν ήταν μέρος των φαρμάκων που έπαιρνε. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων ανέλυσε στην εκπομπή T-Live τι ακριβώς ερευνάται για αυτή την ουσία.

«Έχουν ολοκληρωθεί από ότι άκουσα οι ιστολογικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε τι ευρήματα έχουμε, αλλά και τι δεν βρήκαμε. Το γεγονός ότι δεν αναφέρεται προς το παρόν καμία παθολογία και δεν έχει ανακοινωθεί από τον ιατροδικαστή ένα πόρισμα, από μόνο του κάτι σημαίνει. Για να το πω πιο απλά, σημαίνει ότι αν είχαμε μια «εκκωφαντική» νόσο ως παθολογία θα ήταν ήδη μια υπόθεση που θα είχε λυθεί. Δεν θα συζητούσαμε καθόλου. Προφανώς δεν θα υπήρχε και το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας. Εδώ προφανώς έχουμε ευρήματα από την ιστολογική εξέταση τα οποία δεν γνωρίζει επίσημα κανείς, αλλά αφήνουν τα περιθώρεια να αποκτά σημασία και η τοξικολογική εξέταση, και η ανάλυση στο αίμα και στα ούρα των ουσιών που θα βρεθούν και από ότι κατάλαβα, πρόκειται για μια ουσία, η οποία επίσης δεν είναι «εκκωφαντική» ως τοξική. Δηλαδή δεν είναι ένα δηλητήριο κοινό. Γιατί αν ήταν θα είχε ανακοινωθεί. Αλλά πρόκειται για φαρμακευτική όπου πρέπει να δούμε όλα τα επίπεδά της. Εάν είναι από αυτές που ενδεικνύονταν για το συγκεκριμένο παιδί», επισήμανε αρχικά ο Γρηγόρης Λέων. Τότε, η Τατιάνα Στεφανίδου τοποθετήθηκε με σαφήνεια: «Είναι από αυτές που δίνονται στα νοσοκομεία», με τον ιατροδικαστή να επισημαίνει ότι «πρέπει να δούν αν είναι μέσα στο θεραπευτικό σχήμα ή όχι».

Η συμβολή μίας ουσίας σε έναν θάνατο μπορεί να είναι με διαφορετικές εκδηλώσεις. Αν έχουμε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση μιας ουσίας που θεωρείται φάρμακο, αλλά σε τοξική συγκέντρωση, η ουσία είναι ικανή από μόνη της να επιφέρει τον θάνατο. Υπάρχουν ουσίες που μπορεί από μόνες τους να μην επιφέρουν θάνατο, αλλά να συμβάλλουν σε αυτόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ