Οι εξελίξεις στη Ρωσία είναι έντονες μετά την ανταρσία του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Βάγκνερ υπό την ηγεσία του πρώην έμπιστου συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους της Μόσχας για να ενισχύσουν την άμυνα των δημόσιων κτιρίων, αλλά και του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να σημειώνεται κάποια αλλαγή.

Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η ματαίωση των δημόσιων εκδηλώσεων κι έχουν μεταφερθεί για την 1η Ιουλίου.

Επιπλέον, η Κόκκινη Πλατεία είναι κλειστή και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο κοινό. Κατά τ’ άλλα η μετακίνηση σε οχήματα και ανθρώπους διεξάγεται κανονικά.

Εκκλήσεις γίνονται προς στους κατοίκους να αποφεύγονται οι ιδιωτικές μετακινήσεις προς τα νότια της Μόσχας.

Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι παρά το γεγονός ότι δυτικά Μέσα αναφέρουν ότι στο Βαρόνι έχει μετακινηθεί τμήμα του ιδιωτικού στρατού της Βάγκνερ, οι Ρώσοι το διαψεύδουν.

Τα ρωσικά Μέσα καλύπτουν λεπτό προς λεπτό όλα τα γεγονότα. Πάντως έχει γίνει συνάντηση του Γεβγκένι Πριγκόζιν με τον υφυπουργό Άμυνας της Ρωσίας, όπου του ζητήθηκε να σταματήσει ό,τι κάνει.

Οι δυνάμεις της Βάγκνερ κινήθηκαν νωρίς το πρωί και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την ρωσική πόλη Ροστόφ, όπου είναι και η έδρα του στρατηγείου των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία και απειλούν να βαδίσουν προς τη Μόσχα.

Σε διάγγελμά του ο πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τις κινήσεις των μισθοφόρων της Βάγκνερ εγκληματική πράξη προδοσίας και πισώπλατη μαχαιριά και δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να διασφαλιστεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα της χώρας.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν με τη σειρά του είπε πως δεν είναι προδότες, αλλά Ρώσοι πατριώτες και κανένας πρόεδρος Πούτιν δεν θα τους πει τι θα κάνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ