Με συγκίνηση αποχαιρετούν σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη, καλλιτέχνες, πολιτικοί και άνθρωποι που τον είχαν γνωρίσει μέσα από το σπουδαίο έργο του και τη δράση του. Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης που αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία των Τεχνών, αλλά και της πολιτικής σκηνής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε όπως ήθελε, στο σπίτι του. Η στιγμή της μεταφοράς της σορού του έγινε με χειροκροτήματα από τον συγκεντρωμένο κόσμο που βρέθηκε εκεί.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση μάλιστα, τον αποχαιρετούν πολιτικοί και άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο.

«Τεραστιε Μικη μας… Όση η ορφάνια μας άλλη τόση η κληρονομιά που μας άφησες… Ο πολιτισμός κι η ιστορία της χώρας μας μέσα απ’ τη μουσική σου για ολα τα χρόνια που έρχονται… Τη θεία μουσική σου πατέρα του ελληνικού τραγουδιού… Ρώτησα “πώς γεννιούνται σ’ ένα μυαλό οι νότες που πρέπει να παίξουν 50 ξεχωριστά όργανα;” μου απάντησες: “Δεν μπορώ να το εξηγήσω συμβαίνει ακόμη και στον ύπνο μου ή είμαι τρελός ή μου μιλάει ο Θεός”. Τις τελευταίες 15 μέρες ξανανίκησες τον “χάρο” (οπως έλεγες) αλλες 15 φορές… Σήμερα δεν σε νίκησε. Κουράστηκες και του παραδόθηκες. Σ’ ευχαριστώ για όλα βαθιά μέσα απ’ την ψυχή μου… Για τον τρόπο που μου έμαθες να σε τραγουδώ, για τα τιμητικά λόγια σου την αγάπη και την μεγαλοπρέπεια που εχουν μόνο οι μέγιστοι. Θα το κάνω μέχρι να σταματησω να τραγουδώ. Αγαπήθηκες παγκόσμια…Τώρα κι απ’ τους ουρανούς… Αντίο Μικη μου ανάλαφρη η ψυχη σου», έγραψε η Πέγκυ Ζήνα.

«Βαθιά υπόκλιση από όλη την Ελλάδα. Σήμερα, χθες και αύριο… Ευχαριστούμε», έγραψε η Σία Κοσιώνη.

«Σε ευχαριστούμε», το μήνυμα της Δέσποινας Βανδή.

«Κλαίει η Ρωμιοσύνη για τον τιτανομέγιστο που έφυγε σήμερα από την ζωή! Καλό ταξίδι σπουδαίε Δάσκαλε, η προσφορά σου ήταν είναι και θα είναι ένας θυσαυρος για όλους μας!», έγραψε η Μαλίνα Ασλανίδου.

«Αυτός που μας ανάθρεψε, μας έμαθε, μας ταξίδεψε, μας συγκίνησε, μας ξεσήκωσε, μας έκανε να νοιωθουμε περήφανοι γι’ αυτό που είμαστε, δεν μένει πια εδώ! Ευγνωμοσύνη στον μεγάλο Έλληνα!», έγραψε ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

«Αντίο μαέστρο…. Ευχαριστούμε για όσα μας άφησες….», έγραψε ο Γιάννης Στάνκογλου.

«Πόσο φτωχός θα ήταν ο κόσμος κι ο πολιτισμός χωρίς εσένα. Αθάνατος!», έγραψε ο Κώστας Μακεδόνας.

«”Η βιομηχανική κοινωνία δημιουργεί άδειους ανθρώπους. Οπότε οδηγούμαστε προς τον θάνατο του πολιτισμού όπως τον γνωρίσαμε έως σήμερα. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν μερικοί φιλόσοφοι που ισχυρίζονται ότι η Τέχνη θα πάψει να είναι απαραίτητη στον άνθρωπο. Δεν ξέρω αν θα είναι η Τέχνη απαραίτητη στον άνθρωπο. Πάντως αν δεν γίνουν ριζικές αναθεωρήσεις, αλλαγές στην οργάνωση της ζωής μας, είναι βέβαιο ότι η Τέχνη δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Γιατί η Τέχνη προϋποθέτει διάλογο…”

*Απόσπασμα από την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Διεθνές Συνέδριο «Ελεύθερων καλλιτεχνών» του Τίμπινγκεν, για τον ελεύθερο χρόνο και τη σημασία του στη διαμόρφωση ελεύθερων ανθρώπων.. Συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη ενόψει της πρωτοβουλίας μου: “Τέχνη, Πολιτική και Κοινωνία – Όταν οι καλλιτέχνες αλλάζουν τον κόσμο”. Καλό ταξίδι Μίκη…», έγραψε ο Αλέξης Γερωγούλης.

«Σήμερα η ψυχή της Ρωμιοσύνης, ο Μίκης όλων των Ελλήνων, περνά στην αθανασία, αφήνοντας πίσω του πολλά περισσότερα από το πολυσχιδές οικουμενικό μουσικό του έργο. Ο Μίκης αποτέλεσε ένα εθνικό κεφάλαιο για τη χώρα που συνέδεσε το έργο και την πολιτική του υπόσταση με τις σημαντικότερες περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Αγωνιστής, με ακμαία σκέψη και φλογερό λόγο μέχρι τα βαθιά γεράματα, υπήρξε ένας γνήσιος καθοδηγητής για τον Ελληνισμό. Τον ευγνωμονούμε και τον ευχαριστούμε για την τεράστια καλλιτεχνική και πολιτική του παρακαταθήκη στην οποία υποκλίνεται η οικουμένη», έεγραψε η Μαρίνα Πατούλη.

«Aντίο πνευματικέ Φωστήρα μου! Δε θα σε ξεχάσω ποτέ! Αθάνατος! Πόσο γενναιόδωρος! Τι μαγευτική προσωπικότητα! Κάθε συνάντηση κι ένα ταξίδι στον χρόνο στην ιστορία της Ελλάδας! Μια ζωή σου, χιλιάδες δικές μας! Και όταν σε ρώτησα γιατί έκανες όλο αυτό τον αγώνα; “Για την Ελλάδα. Γιατί ήμουν περήφανος” και εμείς περήφανα παιδιά σου εις τους αιώνες! Η ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ μας θα λάμψει για πάντα και θα μας συνδέει για πάντα!», έγραψε ο Γιώργος Βάλαρης.

Το αντίο της Ιωάννας Παππά:

Και ακολούθησαν και πολλές ακόμη αναρτήσεις στα social media για τον θάανατο του Μίκη Θεοδωράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ