Η βόρεια Εύβοια έχει καεί από τη μία άκρη ως την άλλη με τους κατοίκους της να νιώθουν ότι δεν έχουν καμία βοήθεια από την Πολιτεία. Βρήκαν όμως την στήριξη στις πρωτοβουλίες πολιτών από όλη την Ελλάδα που πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια. Ο Δόκτωρ Χταπόδιας μαζί με τους φίλους του, Αλέξανδρο Κοψιάλη και Δημήτρη Φιντιρίκο οργάνωσαν από την Αθήνα μια τεράστια αλυσίδα αλληλεγγύης. Mε πολλούς συμμάχους kαι αξιοποιώντας την τεράστια επιρροή που έχουν στα social mediα, κατάφεραν να στείλουν αγαθά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Κάποια από αυτά μάλιστα, τα πήγαν οι ίδιοι και είδαν από κοντά την καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της η φωτιά που σάρωσε την περιοχή.

Ο γνωστός YouTuber, μιλώντας στο okmag.gr, μας μεταφέρει όλη αυτή την έντονη εμπειρία που έζησε και μας ζητά να μη σταματήσουμε να στηρίζουμε τους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας.

Η ιδέα για την πρωτοβουλία

Μιλήσαμε ένα βράδυ με τον Αλέξανδρο Κοψιάλη γιατί θέλαμε να κάνουμε κάτι και του έδωσα την ιδέα να επικοινωνήσουμε τον Δημήτρη Φιντιρίκο. Με το που του το είπαμε μας είπε «μέσα». Ξεκίνησε από τους τρεις μας και κινητοποιηθήκαμε μέσα από τα social μας και μετά έγινε όλο αυτό που πραγματικά ήταν «τρομακτικό», η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απίστευτη όπως και η βοήθειά τους.

Η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς των αγαθών

Μαζεύαμε πράγματα στην κάβα του Θεοδόση Νικολάου και στο κατάστημα με ρούχα του Ηλία Κασιμάτη. Εκεί κοπέλες τα μαζεύαν σε κούτες κι εμείς έπειτα τα φτιάχναμε σε παλέτες και η Intralink, που κάνει διανομή φαρμάκων και ήρθε οικειοθελώς όλες τις μέρες, μας έφερε τα φορτηγά και τα πηγαίναμε στο Κορωπί. Τα συγκεντρώναμε στο ναυπηγείο BSK που μας παραχώρησε τον χώρο κι εκεί τα φτιάχναμε ανά προϊόν και την Τρίτη τα δώσαμε σε φορτηγά για να φύγουν για την Βόρεια Εύβοια. Βέβαια, τις ημέρες που τα μαζεύαμε μας έπαιρναν και από Βαρυμπόμπη όπου στείλαμε ένα φορτηγό γεμάτο, ένα έφυγε και στην Ηλεία και 11 βαν, τη Δευτέρα, το βράδυ πήγαν στις Γούβες.

Στη Βόρεια Εύβοια μαζί με τα πράγματα

Τρία επικαθήμενα φορτηγά φύγαμε το πρωί της Τρίτης και πήγαμε στη Βόρεια Εύβοια, στο Μαντούδι. Ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο εκεί… Παρόλο που ήταν τρομερά καταστροφικό και δύσκολο όλο αυτό, η αλήθεια είναι πως έχουν δύναμη. Έδειξαν ότι θέλουν, λόγω και της βοήθειας από τον κόσμο που ήταν μεγάλη, κι έχουν πίστη οτι θα τα ξαναφτιάξουν από την αρχή. Είδαν ότι ο κόσμος έγινε μια γροθιά στα πολύ γρήγορα.

Η επόμενη μέρα

Και φαντάσου, μας είπαν ότι είδαμε τα πολύ λίγα, πιο μέσα είναι χειρότερα αυτά που αντικρίζεις. Μιλάμε και για κάποια χωριά που είναι μικρούλια και έχουν καεί ολοσχερώς. Καθόμουν και τα σκεφτόμουν αυτά το βράδυ της Τρίτης που γύρισα και έπεφτα γιατί ξέρω πως δεν θα το αντικρίσω για κάποια χρόνια πάλι αυτό το πράγμα που έβλεπα από μικρός. Πήγαινα από πολύ μικρός στη βόρεια Εύβοια και ήταν κάποια πράγματα που τα έχεις σταμπάρει και τα βλέπεις συνέχεια όταν περνάς από εκεί. Αυτή την ανάμνηση τώρα δεν την έχω. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο.

Η μάχη των κατοίκων με τις φλόγες

Ενεργοποιηθήκαμε σε μια κατάσταση που δεν την έχουμε ξαναπεράσει και τώρα καταλαβαίνουν κι αυτοί τον όγκο αυτού του πράγματος που έγινε και πώς κατάφεραν να σωθούν. Ούτε κι εκείνοι καταλάβαιναν εκείνη τη στιγμή αυτό που έκαναν. ΚΙ αυτοί που έχασαν τα σπίτια τους κι αυτοί που είχαν πάει για διακοπές και έγιναν εθελοντές -πετύχαμε και τέτοιους ανθρώπους. Να πούμε ότι και κάποιοι ήταν απολύτως μόνοι τους σε όλο αυτό και σκεφτόντουσαν: «τι γίνεται;», «γιατί το κάνουν αυτό;», «γιατί είμαστε μόνοι μας;» Δεν γίνεται να ήρθαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες και να μας έβαλαν τα γυαλιά. Μακάρι να μην ξαναζήσουμε τέτοια πράγματα ποτέ και κάπως να στηθεί όλο αυτό.

Η επόμενη κίνηση αγάπης

Έχουμε κάτι στο μυαλό μας αλλά θα πρέπει να το βάλουμε κάτω και να το συζητήσουμε πάρα πολύ ώστε να γίνει και αυτό σωστό. Ξέρουμε ότι ο κόσμος θα έρθει και πάλι σε ένα τέτοιο κάλεσμα.

Θέλουν τη στήριξή μας. Όταν τελειώσει όλο αυτό, να μη σταματήσει ο κόσμος να πηγαίνει στη βόρεια Εύβοια για διακοπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ