Οι πολιτικές εξελίξεις των ημερών έχουν κάνει την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει την προσοχή της στο Αφγανιστάν. Η ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έχει ανοίξει πολλές συζητήσεις. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχουν οι τοποθετήσεις όσων έζησαν από κοντά καταστάσεις που έφεραν το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα. Μετά τον Σωτήρη Δανέζη που μοιράστηκε με ένα κείμενό του στο Facebook τα ταξίδια που έκανε, η Μάρω Λεονάρδου μιλάει για τη δική της εμπειρία.

Η δημοσιογράφος βρέθηκε στο Αφγανιστάν για 10 ολόκληρες μέρες, με το ΝΑΤΟ, το 2009. «Τότε που οι Αμερικανοί και οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούσαν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι μάχονταν για την Δημοκρατία και την ευημερία των Αφγανών. Μπούρδες. Δεν έκαναν τίποτα από τα δυο”, περιγράφει. «Σε μια ρημαγμένη χώρα χωρίς ηλεκτρικό, νερό και αποχέτευση, ο νατοϊκός στρατός ήταν εκεί μόνο για να προστατεύει σκοτεινά συμφέροντα και επιχειρηματίες (Τούρκους κυρίως, και άλλους), οι οποίοι έκαναν όλων των ειδών τις σκοτεινές μπίζνες, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Είδα υπερσύγχρονους αυτοκινητόδρομους που δεν οδηγούσαν πουθενά, ανεμογεννήτριες σε πλαγιές που δεν έδιναν ρεύμα πουθενά. Είδα παιδάκια να πίνουν νερό από υπονόμους και να σουβλίζουν προβατίνες για να φάνε, σε λακκούβες στα πεζοδρόμια χωμάτινων δρόμων, απ’ όπου περνούσαν τα θωρακισμένα αμερικανικά τζιπ, αγνοώντας τους».

Και συνεχίζει: «Πήγα την ίδια ώρα σε πολυτελή κοκτέιλ πάρτι με Αμερικανούς διπλωμάτες στην ασφαλή πράσινη ζώνη, που ούτε στην Ουάσιγκτον δεν είχα δει και παρακολούθησα ροκ συναυλία με μπύρες στο σκανδιναβικό στρατόπεδο στην έρημο, στη μέση του πουθενά. Είδα Αμερικανούς “διπλωμάτες” να μεταφέρουν βαλιτσάκια, που κανείς δεν ήξερε τι είχαν μέσα, σε πολιτικές πτήσεις, που δεν ήλεγχε κανείς. Και πολυτελείς βίλες διεφθαρμένων κυβερνητικών αξιωματούχων που εξυπηρετούσαν τα νατοϊκά συμφέροντα. Και άλλα πολλά. Όχι, δεν λυπάμαι που επιστρέφει ο σκοταδισμός με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν,ούτε τις γυναίκες που θα “ξαναφορέσουν” τη μπούργκα, που δεν έβγαλαν ποτέ».

«Λυπάμαι που ένας σκοταδισμός διαδέχεται έναν άλλο σκοταδισμό σε μια ξεχασμένη, πάμφτωχη από Θεό και ανθρώπους ρημαγμένη χώρα. Λυπάμαι που και πάλι θα θριαμβεύσει η χωρίς ουσία δυτική προπαγάνδα», καταλήγει η δημοσιογράφος.

Προσωπικα, δεν είμαι ούτε υπέρ των ταλιμπαν, ούτε υπέρ οποιουδήποτε θεοκρατικου καθεστωτος στον πλανητη, που…

Posted by Maro Leonardou on Monday, August 16, 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ