Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που έγινε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και χάθηκαν 57 ζωές. Η Μαρία Καρυστιανού η οποία είναι η μητέρα της Μάρθη Ψαροπούλου που έχασε τη ζωή της μετά τη μοιραία σύγκρουση έδωσε μια συγκλονιστική κατάθεση στη συνεδρίαση της εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών.

Η πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών των θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού τόνισε πως ναι μεν παρουσιάζεται σήμερα μόνη της στην επιτροπή αλλά δίπλα της βρίσκονται οι 57 νεκροί και οι 180 τραυματίες.

Έκανε δραματική έκκληση για απόδοση ευθυνών, ενώ έκανε λόγο για «κρατικό έγκλημα» και «απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών», αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση και τον πρώην υπουργό μεταφορών

Η εξομολόγηση της μητέρας

«Δε βρίσκομαι σε έναν χώρο δικαστηρίου, όπως θα περίμενα, αλλά ενώπιον βουλευτών οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίσουν, αν θα παραπεμφθούν οι ένοχοι υπουργοί στη δικαιοσύνη ή όχι. Αυτό σε εσάς μπορεί να φαίνεται μία φυσιολογική διαδικασία, όταν υπάρχει κάτι μεμπτό που αφορά ένα πολιτικό πρόσωπο αλλά, για ένα τέτοιο έγκλημα σε μένα, και στους περισσότερους, αν όχι όλους τους Έλληνες πολίτες, αυτό είναι μη κατανοητό και ύποπτο. Και για να μπορέσετε να καταλάβετε πώς νιώθουμε, θέλω να έρθετε, για πολύ λίγο, στη θέση μας. Να χάσετε το πιο αγαπημένο πρόσωπο.

Με βλέπετε μόνη μου εδώ, όμως δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί και 180 τραυματίες. Κάποια στιγμή σε λάθη πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Αν δεν υπάρχει σε ένα τέτοιο έγκλημα πότε θα υπάρξει; Όσο έχουμε πόνο έχουμε άλλη τόση επιθυμία και δύναμη έχουμε για να παλέψουμε για τα παιδιά μας που σκοτώθηκαν. Για μας το νόημα και ο σκοπός της ζωής έχουν τον θάνατο των παιδιών μας.

Να φτάσουμε στο σημείο μηδέν, εκεί που τα βαγόνια ακόμη κάπνιζαν. Να τρέχουμε στα νοσοκομεία και να περιμένουμε ν’ ακούσουμε το όνομα στη λίστα των τραυματιών ξέρετε τι είναι να παρακαλάς να βρεις το παιδί σου τραυματισμένο; Από το να το’ χεις νεκρό. Κανένας να μην το ζήσει ποτέ αυτό. Να περιμένουμε για την ταυτοποίηση, και μετά το χάος. Πήρα καμένα οστά από την κόρη μου. Πήγαμε να παραλάβουμε ο,τι είχε η σακούλα του καθενός.

Βάλαμε λέει το τσιμέντο για να μπορούν να πατήσουν καλύτερα οι γερανοί που μετέφεραν τα βαγόνια. Καμία λογική σε αυτή την απάντηση. Εσείς την συντηρείτε την ασυλία. Είναι συνάδελφός σας, αλλά δεν μπορείτε να προασπίζεστε το κακό. Θα θέλατε εγώ στον γιατρό που έκανε κακό στο παιδί σας να πάω και να τον στηρίξω; Είναι αλλιώτικοι οι νόμοι για τους πολίτες; Είναι αλλιώτικοι για τους υπουργούς; Τι γίνεται τελικά σε αυτό το κράτος;.

Συγγνώμη ζητάς όταν σκουντάς κάποιον στο διάδρομο και όχι όταν σκοτώνεις το παιδί του

Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική. Έπρεπε από τις 10 πρώτες μέρες να μπούνε φυλακή και ερχόμαστε ένα χρόνο μετά να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες. Kρατικό έγκλημα και προσπάθεια συγκάλυψης και υποβίβασης των ευθυνών».

Διαβάστε επίσης: Τέμπη – Η Μαρία Καρυστιανού στο ΟΚ!: «Αντί να κάνει η κόρη μου μνημόσυνο σε εμένα, της έκανα εγώ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ